VadeVi
Cérvoles Blanc 2016: el somni dels vins de muntanya de Tomàs Cusiné
  • CA
Gran Vinari d'Or 2018
Cérvoles Blanc 2016 es va endur el Gran Vinari d’Or 2018 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Tomàs Cusiné és dels enòlegs de més talent del nostre país i un referent a seguir. Habituat a treballar la vinya en les planes d’Urgell -en els cellers familiars de Castell del Remei, Cérvoles, Cara Nord i en el seu projecte independent d’El Vilosell que porta el seu nom- Cusiné viu el descobriment de les vinyes de muntanya com un autèntica revelació. Per a ell, Cérvoles Celler ha estat l’oportunitat per replantejar-se el seu treball com a viticultor, i complir el somni d’elaborar vins de muntanya, tot assumint un fort compromís amb el paisatge de Les Garrigues i la seva gent.

Enguany, el Cérvoles Blanc 2016 ha estat el Gran Vinari d’Or 2018, el Millor Vi Català de l’edició dels Premis Vinari 2018. A més, d’alçar-se amb els Ors de les categories Millor Vi Blanc amb Criança i Millor Vi de la DO Costers de Segre. Un blanc que està elaborat per trencar mites i falses creences com la de què els blancs estan fets només per a consumir-se durant l’any següent de la verema. Sense dubte, aquest no és el cas del Cérvoles Blanc ja que necessita diversos mesos de criança, i també en ampolla, per desplegar tot el ventall de possibilitats i aromes que conté. Estem davant d’una d’aquelles ampolles “màgiques”, d’un vi blanc de qualitat que estarà deliciós durant molt de temps (i anys!).

El jurat professional dels Premis Vinari també festeja l’excel·lència d’aquest blanc que manifesta “una precisió d’elaboració admirable. Té un nas intens, amb un ventall d’aromes que van des de la fruita cítrica, exòtica i madura, a les herbes de bosc i espècies. En boca és rodó, un vi de sensacions potents: és untuós gràcies al seu pas per fusta -molt ben integrada-, carnós i amb volum, però al mateix temps és un vi fresc on predominen les sensacions cítriques i amb un final llarg.”

Cérvoles Blanc

!--akiadsense-->

Segons Cusiné, celebren aquestes dues dècades del primer projecte de viticultura de muntanya de Catalunya amb el Cérvoles: “endur-nos aquest gran reconeixement és ben diferent. Més enllà de què sigui el mateix que portem fent durant 20 anys, a la gent li segueix agradant el nostre vi, i a nosaltres, també!”. Quin és el secret?

La recepta de l’èxit:

2varietats: 55% macabeu i 45% chardonnay

32 hectàrees de vinyes velles a la Serra de la Llena, que s’amplien a 55 hectàrees amb l’adquisició de noves vinyes el 2017. L’assemblatge d’aquest vi prové de dues parcel·les de macabeu (Finca Cametes) i una de chardonnay (Finca Oliveres). Les de macabeu van ser plantades el 1976; i la de chardonnay, el 1989.

Sòls de graves i de textura franca-argilenca.

Cultiven amb pràctiques d’agricultura biodinàmica i ecològica (segell CCPAE). Celler adherit al programa de sostenibilitat de Costers del Segre.

L’altitud de les vinyes (entre 700-800 metres) i les nits fresques de Les Garrigues afavoreix la concentració alhora que accentua l’acidesa i, així́, la seva frescor.

Llevats seleccionats

Bótes de roure francès de 225 l.

Foudres de roure francès de 3000 l.

Tomàs Cusiné porta 20 anys fent el Cérvoles i en aquesta darrera anyada, un petit detall en la seva elaboració ha canviat. El procés tradicional d’aquest blanc parteix del raïm en el seu punt de maduració òptim que premsen i, en el cas del chardonnay, deixen macerar-lo a la premsa durant un màxim de 6 hores. La fermentació es fa a temperatura controlada durant dies, el temps suficient perquè els llevats consumeixin la fructosa i la converteixin en alcohol, i després fan una criança durant 12 mesos en dos tipus de recipients: la majoria del vi va en bótes de roure francès de 225 litres, i com a novetat en aquesta anyada, una part es deixa en foudres de gran capacitat, de 3000 litres.

L’objectiu és que el vi guanyi densitat i Cusiné explica que prefereixen respectar les aromes de la varietat macabeu, per això han preferit madurar-lo amb els foudres de més capacitat. I pel chardonnay, és ben sabut que la fusta li va bé, i les bótes de roure francès li donen cos, a més de certa cremositat. Aquesta és una de les inquietuds de Cusiné, que sempre es qüestiona com arribar a l’excel·lència en els seus vins, respectant la fruita, apostant per tenir la millor acidesa i frescor en els seus vins perquè tinguin un llarg recorregut. I d’aquesta manera aconsegueix que el Cérvoles Blanc sigui l’estrella del seu celler, un dels grans vins blancs de l’estat, un blanc exuberant que comunica perfectament el què és: “un vi de muntanya, amb caràcter”.

Del Cérvoles Blanc en produeixen 6.700 ampolles i amb l’auge del Gran Vinari d’Or estimen que vendran tota la producció en un temps record (en menys de tres mesos) i, sobretot, al territori.

Preu aproximat: 19,60 €

Cérvoles Celler.Avinguda de Les Garrigues, 26 – 25471 La Pobla de Cérvoles (Lleida)

Tel. 973 17 60 29 – [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa