VadeVi
Comença la cursa per triar els millors vermuts de 2023
  • CA

Inscripcions obertes per participar en una nova edició dels Premis Vinari dels vermuts catalans. El concurs que tria els millors de l’any obre portes un any més amb l’objectiu de continuar prestigiant i reconeixent la qualitat d’aquestes begudes aromatitzades que s’elaboren de punta a punta de Catalunya.

Hi poden participar elaboradors particulars, cooperatives o unions de cooperatives vitivinícoles, així com agrupacions de productors o propietaris de marques vermuteres. És imprescindible, això sí, que les ampolles que entrin a certamen estiguin en el circuit comercial, com a mínim des del moment en què es facin públics els resultats del concurs, que portin l’etiqueta de comercialització i compleixin amb els requisits legals sobre el tipus d’informació que contingui.

Millor experiència de ‘vermuterisme’

Entre les novetats d’enguany, hi ha la incorporació d’una nova categoria que triarà la millor experiència de ‘vermuterisme‘, és a dir, una activitat de turisme vinculada al producte i a la seva elaboració. Aquesta se suma a les tradicionals categories que es premien als Premis Vinari, que són:

• Vermuts tradicionals Blancs
• Vermuts tradicionals Negres
• Vermuts tradicionals Reserva
• Altres estils de vermuts (categoria que inclou: vermuts daurats; vermuts taronges; vermuts rosats;
vermuts secs o extra-dry blancs o negres, i altres vermuts que no s’escaiguin a les categories tradicionals).

La tria dels millors vermuts de Catalunya en imatges
La tria dels millors vermuts de Catalunya en imatges | Foto: Cristobal Castro

Número de mostres, enviament i premis

Un cop formalitzada la inscripció a través del registre de projecte i complementació del formulari sobre el producte, es demana fer arribar sis ampolles per marca inscrita a l’adreça passeig de Gràcia 16, 1r 3a de Barcelona abans del dia 20 de febrer. Amb tots els productes participants, s’organitzarà la jornada de tast el dilluns 27 de febrer a l’Estació Enològica de Reus durant la qual es decidiran els guanyadors de l’any, que es faran públics el dia 17 de març en un acte a la Llotja de la Cambra de la capital del Baix Camp.

Els Premis Vinari dels vermuts catalans premien amb medalles d’or, plata i bronze els millors de cada categoria, i s’atorga el Gran Or al producte que obté la millor puntuació del concurs. Un any més es premien categories especials com el millor vermut per còctels, la millor etiqueta o la millor vermuteria.

Per a més informació i detalls, podeu consultar aquí les bases del concurs; i en aquest enllaç dirigir-vos directament al sistema d’inscripcions.

Premis Vinari dels vermuts catalans 2022
L’acte de lliurament dels guardons l’any 2022 es va fer a Vermuts Rofes de Reus | Foto: Jordi Play

Reus, un any més capital del vermut

Reus continua exercint un any més de capital dels vermuts acollint tant la jornada de tast com l’acte final de lliurament dels Premis. De fet, més enllà de la seva històrica relació amb aquesta beguda i la cultura que l’envolta, la ciutat ha estat col·laboradora del certamen des d’aquella primera edició en què es va decidir crear concurs propi destinat íntegrament a valorar i premiar els vermuts catalans. En els seus inicis, aquests productes s’avaluaven com una categoria més dins l’edició dels Premis Vinari dels vins catalans.

El vermut, la definició

Segons el BOE, el vermut és un vi aromatitzat al qual s’hi ha afegit alcohol que s’obté a partir de substàncies derivades d’espècies de l’artemisa. I es denomina vermut a l’aperitiu vínic en el qual apareix amb caràcter dominant el gust i aroma característics de les espècies vegetals del gènere Artemísia.

Els vermuts poden ser secs, semidolços, dolços, blancs, rosats, negres i daurats. El vermut sec tindrà un grau alcohòlic adquirit de 17% vol., mínim i una riquesa en sucres inferior a 40 g/l. Els semidolços i dolços han de tenir un grau alcohòlic adquirit de 15% vol., com a mínim i una riquesa de sucres superior als 100 g/litre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa