No volem limitar la tria de vins dolços o rancis per a ocasions especials, des d’aquesta capçalera creiem que cal reivindicar sempre aquest tipus d’elaboracions per la llarga i consolidada tradició que hi ha a casa nostra. Però avui, sent dies de mona, toca donar-los una mica més de protagonisme, perquè combinats amb la mona, sabem que el resultat de l’experiència enogastronòmica serà encara millor.
Si en coneixeu de confiança, endavant; si no, no patiu perquè us recomanem alguns dels vins dolços, rancis o de postres que us agradaran i a sobre us faran quedar bé. Són productes que han estat distingits amb una medalla de plata, or i gran or en la darrera edició dels Premis Vinari de vins catalans. Tots ells, excel·lents companys de viatge per gaudir de la mona, o compartir durant aquests dies de Setmana Santa.
El vi que va destacar com el millor d’entre els millors -i li va merèixer per tant la medalla de Gran Or- va ser Puig de les Guilles 2012 del Grup Oliveda (DO Empordà).
Amb medalla d’Or, hi ha unes quantes referències interessants a tenir en compte:
- Gaintus Sobremadurat 2017, Celler Montrubí (DO Penedès)
- Poble Vell Blanc 2015, Celler Agrícola de Corbera d’Ebre (DO Terra Alta)
- Sol i Serena 1931 Espolla – Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà)
- Sol i Serena Vimblanc 2020, Celler del Molí de Rué (DO Tarragona)
- Solera 1931 Espolla – Garnatxa d’Empordà, Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà)
- Torre de Capmany 2020, Celler Pere Guardiola (DO Empordà)
Es va reconèixer amb una medalla de plata els següents vins, cellers i territoris:
- Bac de les Ginesteres 2015, Celler Vinyes dels Aspres (DO Empordà)
- Coca i Fitó d’Ambre 2017, Celler Coca i Fitó (DO Terra Alta)
- Ètim Verema Tardana Blanca 2018, Cooperativa Falset Marçà (DO Montsant)
- Gamberrillo Negre 2017, Celler Pagos de Híbera (DO Terra Alta)
- La Garnatxa d’en Pitu 2012, Celler Massís de l’Albera (DO Empordà)
- Llàgrimes de Tardor Mistela Blanca 2019, Sant Josep Vins (DO Terra Alta).