VadeVi
Gresa Expressió 2010, el primer de Vinyes d’Olivardots
  • CA
Carme Casacoberta recull el seu Vinari d'Or pel Gresa 2010
Carme Casacoberta recull el seu Vinari d’Or pel Gresa 2010 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Vinyes d’Olivardots torna a estar d’enhorabona. I és que aquest 2018, el celler empordanès ha trepitjat novament l’escenari dels Premis Vinari per l’admirable qualitat del Gresa Expressió 2010, el millor vi negre de guarda de Catalunya 2018. Ara fa 2 anys, també guanyava aquest premi amb un altre dels seus vins, el Vd’O 1.10 2010.

Així ho certifica el jurat professional dels Premis que diu: “Ens trobem davant d’un vi que explica una història només al tastar-lo. Aquest negre és un digne hereu de les virtuts dels terrers de l’Empordà. Impressiona la seva complexitat, la seva estructura, la seva elegància. En nas ens descobreix un buquet de gran complexitat aromàtica, amb notes balsàmiques de vainilla, caramel torrat, fruites de bosc i herbes mediterrànies que deixen pas a un elegant record de fruites en compota i cireres licoroses. En boca és intens, equilibrat, amb una harmònica frescor i amb uns suaus i domats tanins que deixen un final de boca molt agradable. Un vi que els anys li senten bé.”

La recepta de l’èxit:

4 varietats: 41% carinyena, 38% garnatxa negra, 15% sirà i 6% cabernet sauvignon

7 hectàrees de vinyes pròpies que creixen en els diferents tipus de sòls que es poden trobar a l’Empordà: terres granítics de gresa i sorres, de pedres de pissarra o al·luvials amb nombrosos còdols

De clima mediterrani, amb temperatures moderades

Llevats seleccionats

Tines i bótes de roure francès

Tal com explica Carme Casacuberta, enòloga i propietària del celler “el Gresa va ser la nostra primera creació, el primer vi que vam elaborar a Capmany. Aquest primigeni ja expressa el nostre somni: fer un vi que sigui mirall dels nostres terrers, amb la seva gran complexitat que resulta en una amplitud d’aromes, mineralitat, frescor…”. A més, afegeix “per mi, aquest és un vi que transmet la meva manera de fer i ser. És suau i sedós, elegant, i dels què ho donen tot en el seu pas!”

Gresa

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Vinyes d’Olivardots té 7 hectàrees de vinya en propietat: les 4 ha. que es troben dins de la finca plantades el 2002 amb garnatxa negra, sirà i cabernet sauvignon; i seguidament, en la cerca de varietats autòctones, es van adquirir 3 ha. més de vinyes velles de carinyena d’entre 50 i 100 anys. Practiquen la viticultura ecològica de màxim respecte per obtenir un producte el més pur possible, que mostri el caràcter de la terra. Això també implica una mínima intervenció al celler, que tot el procés sigui el més natural possible. Per tant, no clarifiquen, ni estabilitzen ni filtren els vins, el que pot fer que trobem algun sediment a l’hora de servir els seus vins.

El Gresa Expressió, doncs, és un cupatge majoritari de garnatxa i carinyena, amb una criança de 18 mesos en bóta de roure francès. A l’enòloga li agrada decidir el cupatge abans de què els vins entrin a la bóta, així que a cada anyada varia la composició: “m’agrada que el vi ens mostri la identitat de les seves varietats i el territori”. I també busca que la seva evolució en ampolla sigui impecable. “El Gresa Expressió 2010 després de gairebé 8 anys de la seva elaboració continua sent tan expressiu…”. S’han elaborat 10.000 ampolles, la majoria de les quals es troben al mercat català però també exporten a Suïssa, Bèlgica, Dinamarca, Japó, Austràlia i els Estats Units.

Preu aproximat: 21,60€

Vinyes d’Olivardots. Paratge Olivardots s/n – 17750 Capmany (Girona)

Tel. 651 017 075 – [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa