El la seva edició 2022, la vuitena, els Premis Vinari dels vermuts catalans van distingir amb la medalla Gran Or en la categoria de vermuts blancs l’Iris Blanc de De Muller, tot un clàssic d’aquesta beguda i un dels productes més coneguts dels elaboradors reusencs, continuadors d’una empresa fundada el 1851 per la família de vinicultors d’Alsàcia que li dóna nom. De fet, és la segona vegada que aquest vermut s’enduu la medalla Gran Or ja que, als Premis Vinari de 2018, ja va ser guardonat com a millor vermut blanc de l’any.

Gran alegria per la medalla als vermuts “menys reconeguts”

El propietari del celler, Pere Martorell, ha explicat a ‘Vadevi’ que la medalla Gran Or ha estat rebuda amb una “alegria immensa”. “Fa il·lusió”, ha explicat, “perquè els vermuts blancs són els menys consumits i sovint també els menys reconeguts”. És per això, ha conclòs, que sempre és “d’agrair el reconeixement”, especialment quan ja s’ha aconseguit dues vegades en quatre anys.

Iris Blanc de De Muller, Gran Or al millor vermut blanc als Premis Vinari 2022

Un vermut on primen els aromes cítrics i florals

Entre els seus productes, enguany el més reconegut pels Vinari ha estat, doncs l’Iris Blanc. L’enòleg Jordi Benito, de De Muller, en defineix el color com molt pàl·lid, amb reflexos de palla. Al primer cop de nas apareix una sensació dolça, de flors d’acàcia i taronger, però també en destaquen sensacions anisades –fonoll, camamilla, sàlvia– i especiats –clau, canyella, pebre blanc–, a més de regalèssia i tocs mentolats, d’eucaliptus i crolofil·la. L’acidesa al nas també dóna sensacions de llimona, mandarina, aranja i fins i tot de nabius secs. A la boca, l’entrada és molt dolça, amb una mica d’acidesa als laterals i una amargor final molt lleugera, gràcies al donzell. L’enòleg recomana prendre’l amb llimona o una mica d’aranja, per donar-li frescor i acidesa, i dos glaçons.

Benito remarca que la recepta dels vermuts Iris de De Muller prové de principis del segle XX, de la Vinícola Reusense i que, si el negre s’ha mantingut exactament igual com era el 1904, el blanc es clarifica més o menys segons les modes. Abans era més grogós i ara, per exemple, acostuma a agradar més clar. Pel que fa al procés, l’explica ràpidament: s’escalda la barreja d’herbes, flors seques i arrels a uns 100ºC durant un dia i a partir del següent, quan ja s’ha hidratat, es fa maceració amb alcohol durant 28 dies. Després es barreja amb un vi blanc neutre, un macabeu, perquè agafi bé els aromes de les herbes, s’afegeix el sucre i es puja la graduació fins a 15ºC amb alcohol de melasses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa