VadeVi
Jaume Àrboles: “El vi català ha guanyat presència a Catalunya en els darrers 10 anys”
  • CA

Jaume Àrboles és enginyer tècnic agrícola i enòleg de la cooperativa Agrícola d’Ulldemolins. Ha format part del jurat dels Premis Vinari dels vins catalans des de les primeres edicions i continua fent-ho el dia d’avui, quan s’ha celebrat el desè aniversari dels guardons.

Ha estat membre del jurat de totes les edicions dels Premis Vinari?

No sé si a tots, potser algun any me’ls vaig haver de perdre per alguna raó, però vaja, les primeres edicions segur, i també les darreres… A gairebé tots, com a mínim.

Un lloc privilegiat des d’on veure com han evolucionat durant deu edicions.

Tot i que han anat canviant, els Vinari, des de l’inici, han estat uns premis que tenien molt clar cap on volien anar i el tipus de concurs que havien de ser. Hi ha dos tipus de concursos de vins: els que són molt personalitzats, amb només un o dos tastadors, i els que volen un panell molt ampli per tal que no hi hagi ni un patró ni una manera d’entendre el vi que manin. Això se sap des del principi: una tercera part d’enòlegs, una tercera part de sommeliers i una altra tercera part de periodistes i prescriptors. Així s’aconsegueix una mitjana entre la part tècnica, la part de servei i la part periodística, i una visió més global de què és cada vi.

L'enòleg Jaume Àrboles | Cedida
L’enòleg Jaume Àrboles | Foto: cedida

“Els premis tenien molt clar cap on volien anar i el tipus de concurs que havien de ser”

I pel que fa als tastos en sí?

L’organització d’un concurs d’aquest tipus és molt complexa, molt difícil, però trobo que per exemple la temperatura a què se serveixen els vins sempre és la correcta i que, amb el temps, les categories dels vins han anat canviant, millorant sempre i estant cada vegada més ben seleccionades. Ara, de fet, hi estan molt. També han canviat altres coses, és clar. Petits detalls que ajuden. Al principi, per exemple, posàvem les notes dels vins en un paper. Ara disposem d’una tablet, cosa que ho fa tot molt més ràpid i fàcil, pots corregir en un moment… Tot plegat flueix millor i, com que hi ha un element menys que et treu concentració, ajuda a tastar millor.

“Hi ha molta més difusió i presència”

Àrboles repassa els canvis dels Premis Vinari en aquests darrers 10 anys | Cedida
Àrboles repassa els canvis dels Premis Vinari en aquests darrers 10 anys | Cedida

Aquesta concepció dels premis ha influït en el gran creixement del vi català de la darrera dècada?

Jo crec que molt. No només pels Premis Vinari, és clar, sinó per la tendència que hem seguit els darrers 15 o 20 anys. Com a altaveu, però, els Premis Vinari han contribuït moltíssim no només a l’augment de les vendes sinó, sobretot, a la presència del vi català a Catalunya. Potser sí que com a premis tenen una projecció més interna, però ja està bé: cada vegada hi ha més vins catalans a tot arreu i abans es feien, sobretot, perquè sortissin a fora. Gràcies als patrocinadors, a més, com Bonpreu i Esclat o Vins i Licors Grau, hi ha molta més difusió i presència, molts més vins fàcils de trobar, tot plegat en col·laboració amb els Premis Vinari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa