VadeVi
Jordi Grau: “Els Vinari donen nom i popularitzen els vins catalans”
  • CA

Jordi Grau Segarra és adjunt a gerència i enòleg de Vins i Licors Grau, una empresa familiar referent en el sector. És per això, i per la seva especialització, que ja fa temps que forma part del jurat dels Premis Vinari dels vins catalans, que celebren el seu desè aniversari.

Els Premis Vinari fa anys que compten amb vostè com a jurat.

Sí…, deu fer aproximadament uns cinc anys. No recordo exactament quina va ser la meva primera edició.

I ha notat canvis, en aquest temps?

Bé, en primer lloc, l’organització ha anat millorant molt, sent cada cop més professional.

I pel que fa als vins participants?

Hi ha un cert cicle natural, un anar i venir, especialment pel que fa als cellers i a les marques… No obstant això, el que és cert és que el nivell ha estat força alt des de bon principi.

“Només a l’Empordà, el número de cellers s’ha duplicat”

Encara som en plena explosió del vi català, però.

Sí! Només cal veure com s’han multiplicat les marques i les referències i com ho continuen fent. Només a l’Empordà, el número de cellers s’ha duplicat, els viticultors que fa uns anys venien el seu raïm ara fa temps que han decidit fer el seu propi vi… És una cosa que ha passat a tota Catalunya, és clar, però per proximitat ho hem notat molt més a casa. En general s’han aconseguit coses molt importants, com anar als restaurants i trobar molts vins d’aquí a la carta. Encara hi ha llocs que s’hi resisteixen però s’ha fet un tomb molt clar.

Jordi Grau Segarra en una imatge d’arxiu | Jordi Play

Els Vinari han volgut posar el seu gra de sorra en tot això.

Tot el que suposi que remem tots plegats en la mateixa direcció ajuda. És difícil de quantificar però no es pot negar que la popularització dels vins catalans, la seva mediatització, ha fet que molta gent s’ho cregui més. Evidentment la qualitat dels vins acompanya, i tot junt fa que el moviment de tothom, cadascú des del seu lloc, ens estigui duent a aconseguir fites importants. Els Vinari, és clar, són una bona iniciativa que ajuda a donar nom i a popularitzar els vins catalans. Això fa uns anys era impensable, però s’ha treballat i té un bon futur. A més, l’oferta també ha crescut moltíssim.

El moviment de tothom ens està duent a aconseguir fites importants”

Els guardons influeixen en les vendes?

Es nota especialment en el que guanya el premi al millor vi català de l’any, però també depèn. Quan guanya un Empordà, per exemple, aquí ho notem molt, tot i que en general també depèn del preu. En qualsevol cas, el millor vi i el millor escumós són els que tenen una empenta més gran. Les medalles sovint també es noten, però, especialment si són a productes de cellers menys coneguts o que tenen una bona relació qualitat-preu. Sempre són un argument més a l’hora de comprar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa