VadeVi
Els vermuts catalans competeixen pel podi dels Premis Vinari 2023

Dilluns 27 de febrer de 2023. Dia de tast i avaluació de totes les candidatures que enguany opten a convertir-se en els millors vermuts de Catalunya de l’any. En aquesta ja novena edició, els Premis Vinari han convocat a una vintena de tastadors a l’Estació Enològica de Reus perquè s’enfrontin a totes i cadascuna de les marques a cegues, sense conèixer-ne ni la marca, ni l’elaborador ni el territori d’origen, i els atorguin una puntuació que els classificarà en un rànquing, del qual es premiaran les primeres posicions.

El que si sap el jurat, en canvi, és la tipologia de vermut que tenen servit a la copa, ja que cada ronda vindrà amb diferents vermuts blancs, negres o vermells, reserva i innovadors, categoria aquesta última, on es donen cabuda a begudes taronges, rosades o amb alguna característica que s’escapa dels estàndards més tradicionals.

Entre el jurat, enòlegs vinculats a diversos projectes d’arreu de Catalunya com són Jaume Àrboles, o Sumpta Mateos -coordinadora també del curs de sommeliers de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona-; sommeliers com Enric Santiesteban (Vinseum), Joan Carrion (ACS Tarragona), Rosa Maria del Castillo o en Pep Escudero, especialitzat en ratafies; i tot plegat, complementat per la presència de tastadors locals, alguns dels quals íntimament lligats amb el món la restauració reusenca.

Millor projecte de ‘vermoturisme’

El concurs dels Premis Vinari reconeix els millors vermuts des de fa deu anys; d’entrada, triant el millor dels millors com una categoria conjunta en el marc del concurs de vins; i posteriorment, amb un concurs propi i independent que ha permès professionalitzar el tast amb un jurat que coneix bé el producte i segmentant les diverses elaboracions en funció de la tipologia del vermut. Sigui com sigui, des de la primera edició dels Premis dels vermuts s’ha volgut també premiar alguna cosa més que el mateix producte. Enguany, d’entrada, es premia per primer cop el ‘vermuterisme‘, és a dir, aquella activitat destacada de turisme vinculada al producte i a la seva elaboració. 

Sumat a aquesta novetat, continua havent-hi com ja ha estat tradició en les darreres edicions, el premi a millor vermuteria de Catalunya, que enguany s’està decidint per votació popular -aquí teniu l’enllaç a les candidatures-, i es farà menció especial al millor vermut per cocteleria, gràcies a la col·laboració de la prestigiosa coctelera Mariona Vilanova, membre del Club del Bàrman de Catalunya.

La millor vermuteria

Sortir a fer el vermut s’ha convertit en tot un ritual per a moltes persones. Tant, que en els darrers anys s’ha vist un increment molt significatiu del nombre de vermuteries que serveixen aquestes begudes d’aquí i del món acompanyant l’aperitiu. En aquesta edició dels Premis Vinari s’ha volgut obrir l’oportunitat a totes les existents perquè puguin endur-se el premi a millor vermuteria de l’any. Després d’uns dies en què els lectors de Vadevi han presentat la seva candidatura, ara s’ha obert un període de votacions populars que determinarà quina serà la millor de 2023.

Podeu votar en aquest enllaç fins al dia 10 de març. Els resultats es donaran a conèixer en un acte que tindrà lloc el dia 17 de març a la Llotja de Reus.

Els Premis Vinari dels vermuts estan organitzats pel digital Vadevi i són possible gràcies a la col·laboració de Reus Promoció Ajuntament de Reus, Sanmy Geiser, Euroselecció Riedel, Pulltex, Gràfiques Varias, Tastets, Sarau i més i Patates Piqué.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anna María Vaqueras a febrer 27, 2023 | 14:00
    Anna María Vaqueras febrer 27, 2023 | 14:00
    Lo meu vot és per: Lo Racó del Vermutenc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa