VadeVi
Maria Almenar: “A l’estiu venen més de gust els vins joves i frescos per beure amb menjars lleugers”

Maria Almenar és periodista especialitzada en moda i estils de vida. Enguany, a més, serà l’encarregada de presentar la primera gala d’estiu dels Premis Vinari, que tindrà lloc aquest divendres, 9 de juliol a les 19h a l’Auditori de Vilafranca del Penedès i que es podrà seguir en directe per Vadevi i el perfil de Facebook del diari. En aquest acte es premiaran els millors vins joves catalans i, també, les millors propostes en matèria d’enoturisme.

– Com et sents presentant aquesta nova Gala d’Estiu dels Premis Vinari?
Doncs em fa especialment il·lusió presentar aquesta primera gala d’estiu. En primer lloc perquè m’agrada el vi i l’acte en sí de compartir-lo en esdeveniments públics o privats acompanyada dels meus familiars o amics. En aquest aspecte soc hedonista i gaudeixo d’aquest petit plaer tan mediterrani. En segon lloc, perquè més enllà de la vessant lúdica, m’interessa especialment el seu llegat històric i la seva vinculació cultural i artística, lligada sempre a un territori. Crec que no hem d’oblidar que el vi, més enllà d’una beguda és patrimoni, història i cultura catalana. I per últim, m’engrescava la idea de donar un punt més desenfadat a la presentació aprofitant l’estiu i la lleugeresa i frescor que aporten els vins joves a les nostres taules.

– El vi encara té una imatge massa seriosa? De producte especialment per a entesos?
Crec que en els darrers anys s’està treballant per apropar el món del vi als nous consumidors i incitar-los amb iniciatives i experiències que els sorprenguin en tots els sentits. Això fa que es trenquin certs tòpics vinculats amb el seu consum elitista. Saps què crec? Que ens ho hem de creure més i treure’ns de sobre certes pors. Els productors han de continuar amb la seva tasca divulgativa, oferint un producte cada vegada de més de qualitat que competeixi amb altres mercats, i els consumidors hem de trencar barreres que ens frenen com dir que no consumeixo vi perquè no n’entenc. Si es té curiositat i voluntat, se’n acaba sabent i sinó, tots sabem el que ens agrada i el que no. Així que, fora les manies!

La idea de fer una gala especial, a l’estiu, per als vins joves, és una forma de fer menys formal el consum de vi?
El consum de vi, evidentment amb moderació, no hauria de ser ni formal ni informal. Tot depèn de cada situació i circumstància. És veritat que ara a l’estiu venen més de gust els vins joves i frescos, per beure amb menjars lleugers. És l’època del vi jove!

Maria Almenar | Cedida
Maria Almenar | Cedida

– L’enoturisme és una part important de la gala, què en penses d’aquesta activitat?
Soc consumidora d’activitats enoturístiques i em semblen essencials per fer un turisme de qualitat al voltant del vi. Les visites a cellers, les rutes del vi, els restaurants especialitzats que ofereixen menús degustacions, les cates en espais inesperats, els hotels vitivinícoles… em resulten propostes especialment atractives i complementen l’oferta turística de Catalunya. El vi també és una manera de fer turisme.

– Com veus el futur del vi català?
Doncs el veig esperançador perquè hi ha potencial a nivell de producte, ganes de sacsejar el sector amb propostes creatives i estendre la seva cultura. Desconec les xifres oficials de consum, però el veig cada vegada més present i amb més varietat a les cartes dels restaurants i a les neveres de particulars. Això sí, crec que hauria de tenir més presència en àmbit internacional. No he vist masses referències de vins catalans als restaurants d’altres països.

– Creus que la pandèmia ha canviat la relació o la percepció dels catalans dels productes de la terra, com ara el vi?
Sí, la pandèmia ens ha fet abraçar tot allò que és genuí, artesanal, sostenible i de proximitat. Productes locals que aporten valors i són els que volem invertir- hi. Crec que és un fenomen que s’estén en altres àmbits, més enllà del vi, i espero que hagi vingut per quedar-s’hi.

Nou comentari

Comparteix