VadeVi
Mas Pòlit 2016, l’Empordà que dona veu a les muntanyes de l’Albera
  • CA
Mas Pòlit 2016, Vinari d'Or al Millor Negre de Criança

!--akiadsense-->

En aquesta ocasió, parlem del Millor Vi Negre amb Criança de l’edició 2018 i Vinari d’Or al Millor Vi de la DO Empordà, el Mas Pòlit 2016, un vi que neix de l’ímpetu de Josep Lluís Iglesias a la masia familiar de Mas Pòlit de Vilamaniscle, l’Alt Empordà, situat entre els Parcs Naturals de l’Albera i del Cap de Creus. Estem al bell mig d’una zona tocada per la famosa tramuntana, agraïda i temuda, si bé saneja i ajuda a refrescar la vinya quan és suau, però també pot saquejar els ceps quan es torna agressiva.

A finals de segle XIII, en aquesta zona que coneguda com “La Mata” (i que posteriorment esdevingué Mas Pòlit), es troben els primers documents que donen fe de que ja es cultivava la vinya. Segles després i ben entrats els 2000, és quan Josep Lluís, que es dedicava a l’enginyeria industrial, es decideix a embotellar i fer els seus vins.

Mas Pòlit 2016 Vinari d'Or al Millor Negre de Criança 2018
Mas Pòlit 2016 Vinari d’Or al Millor Negre de Criança 2018 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Cal aclarir que en aquest territori sempre hi hagut bosc i vinya, el raïm de la qual anava a la cooperativa per fer els vins de taula. Malgrat això, Iglesias defensa que es mereixia un punt i a part aquesta tradició per fer valdre els vins de muntanya. “El raïm de muntanya és diferent del de les planes i calia reivindicar-ho. Primer de tot, perquè la seva concentració i qualitat és molt superior, i segon, perquè els esforços per cultivar-lo als vessants de les muntanyes i la poca producció que se n’obté, el fa merèixer d’un estatus diferenciat”.

I el jurat professional dels Premis Vinari així mateix li atorgava la màxima puntuació en la seva categoria, admirant la “intensitat d’aromes i sabors, l’elaboració sofisticada que equilibra l’expressió de la fruita i la seva criança, de la part fresca i la madura. En nas, una festa de notes de fruites vermelles, balsàmics i mentolats, torrats i fumats de la criança, records d’espècies, vainilla dolça, etc. Un negre elegant, carnós i suculent, amb bon cos i estructura, de tanins rodons i amb un final persistent i molt agradable”.

És possible que frescor i maduresa convisquin en un vi? Es pot dubtar però la resposta a aquesta pregunta, un cop es tasta aquest vi, és un sí rotund.

La recepta de l’èxit:

3 varietats: 50% garnatxa negra, 30% cabernet sauvignon, 20% sirà

7,9 hectàrees de vinyes replantades el 2000, en un entorn natural de superfície total de 140 Ha. propietat de Mas Pòlit

Sòls pedregosos de pissarra (llicorella)

Cultiven amb pràctiques d’agricultura ecològica (en procés d’obtenir el segell CCPAE). L’únic celler de l’Empordà reconegut amb l’emblema de viticultura heroica pel CERVIM (Centro di Ricerca, Studi e Valorizzazione per la Viticoltura di Montagna)

L’altitud de les vinyes, a 150-300 metres sobre el nivell del mar, no és molt elevada però sí que juga un paper important per sanejar les vinyes amb la tramuntana i rebre la influència del mar mediterrani

Llevats seleccionats

Bótes de roure francès i americà, noves i usades, de 225 l.

Mas Pòlit és l’únic celler de l’Empordà adherit al CERVIM, organisme que reconeix els projectes de viticultura de muntanya, com les zones del Priorat o Banyuls. Especialitzats, sobretot, en l’elaboració de vins negres de muntanya, fan vins seleccionats per l’anyada i el terroir. La seva filosofia passa per no fer vi abans que fer-lo dolent si el raïm no arriba en condicions, per això es declaren més un “centre d’interpretació de les vinyes de l’Albera” que uns productors industrials de vi. Amb petites produccions, practiquen una viticultura ecològica amb l’entorn, si bé estan rodejats de bosc i diuen que és fàcil seguir aquesta línia de treball.

La verema és totalment manual, recollint amb caixes petites i amb una doble selecció dels grans a la vinya i al celler. Busquen que el raïm hagi fet la maduració completa, “volem que les garnatxes i el cabernet estiguin ben madurs; vigilem, especialment, el sirà, que passa de verd a pansit molt ràpid… Som potser els últims en collir de la regió i patim fins al darrer moment!”. Un cop es premsa el raïm, es decanta en diferents bótes de roure durant 9 mesos. “Les varietats que més ho necessiten van en bóta nova, com el cabernet i el sirà. En canvi, a les garnatxes els va millor la bóta vella. Per a cadascuna sabem que els va millor. Per exemple, al sirà li agrada més el roure americà”. L’efecte de la fusta pretén suavitzar els tanins del raïm i fer una criança elegant, que no destaqui mai per sobre de la fruita.

Per a Iglesias, Mas Pòlit és el primer vi de la seva aventura elaboradora i el que millor representa l’elegància de la llicorella i la muntanya empordanesa. “Per això, va ser el vi més pensat. Volíem que tingués cos de garnatxa de l’Empordà, per la seva característica potència mediterrània, i que es complementés amb cabernet i sirà, per donar-li més complexitat i amplitud aromàtica. Un vi que agrada a tothom i per a tothom, amb una relació preu/plaer que és un regal!”.

Del Mas Pòlit 2016 en van produir 6.000 ampolles, amb distribució generalment a Catalunya. I bones notícies: a partir de les anyades següents, amb la construcció del celler propi, la producció d’aquesta referència augmenta a les 10.000 ampolles.

Preu aproximat: 11-12 €

Celler Mas Pòlit.Ctra. de Sant Quirze, s/n – 17781 Vilamaniscle (Alt Empordà)

Tel. 636 48 24 72 – [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa