Fa deu anys que va néixer la iniciativa de dedicar un concurs únicament als vermuts fets a Catalunya. Fer-los competir amb l’objectiu de reforçar la qualitat i promocionar-los, cantar-la als quatre vents. Naixien aleshores els Premis Vinari dels vermuts com a certamen independent i complementari d’aquell de vins que s’estrenava l’any 2013 per a prestigiar la producció vinícola de les diferents regions del territori català.
Enguany, els Vinari de vermuts fan deu anys. Deu edicions molt enriquidores i plenes de sorpreses, any rere any. Catalunya no té tan sols una profunda tradició de sortir a fer el vermut, sinó que també la té en produir-ne, i com a resultat, ens trobem davant productes de gran qualitat que cada cop més fan forat a les prestatgeries dels bars i restaurants, o que fins i tot esdevenen el motiu principal d’atracció pel client que ja busca les vermuteries per a prendre l’aperitiu abans de dinar.

Tornem a Reus, capital del vermut
Sigui com sigui, la producció d’enguany està a punt de posar-se sobre la balança. Aquest divendres primer de març, un jurat professional analitzarà totes i cadascuna de les mostres que enguany competeixen a certamen. N’avaluaran l’aspecte, les característiques i intensitats aromàtiques i gustatives, així com l’equilibri i la complexitat. I serà, de nou, des de Reus, capital del vermut per excel·lència, i en un espai únic com és l’espai del vermut de la centenària Estació Enològica de la capital del Baix Camp.
Els productes competeixen per categories, en funció de si són blancs, negres o vermells, reserva i innovadors, categoria aquesta última, on es donen cabuda a begudes taronges, rosades o amb alguna característica que s’escapa dels estàndards més tradicionals. I de cada categoria, es premiaran els vermuts millors puntuats amb medalla d’or, plata i bronze i com a cirereta del pastís, el Gran Or destacarà aquell producte amb la millor puntuació global del certamen.
Acompanyant els premis a productes, també hi haurà mencions especials a la millor vermuteria, una tria que, en aquest cas, es fa a través de les propostes i votacions populars. En l’edició passada, aquest premi se’n va anar cap a La Ràpita, a un local emblemàtic que s’anomena Lo Racó del Vemutenc. Lo Racó repeteix, enguany, entre les cinc finalistes, que són:
- Cal Pere Tarrida, el Prat de Llobregat
- El Cúmul, Montblanc
- La Malabarista Vermuteria, Girona
- La Tafanera del Pàmpol, Rubí
- Lo Racó del Vermutenc, La Ràpita.
Tots els resultats es donaran a conèixer en un acte de lliurament de premis, en un lloc encara per determinar però també de la capital del Baix Camp. El certamen, des de la jornada de tast a la gala final, compta amb el suport de l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus.