VadeVi
Núria Ferrer: “El Gran Vinari Escumós ens ha permès entrar a botigues importants, on ens costava”
Les millors imatges dels Premis Vinari 2020
Núria Ferrer en el moment de recollir el Gran Vinari Escumós dels Premis Vinari 2020 | Jordi Play

!--akiadsense-->

Els vins escumosos Aymar van sortir al mercat l’any 2013 emparats sota la DO Penedès, és un Clàssic Penedès. Al capdavant d’aquest celler hi ha Núria Ferrer, tercera generació d’una família de viticultors del Penedès compromesos amb el territori i amb els preceptes de l’agricultura i l’elaboració ecològica dels seus vins com un dels eixos principals de la seva filosofia. En l’edició d’enguany dels Premis Vinari els escumosos del celler Aymar han estat uns dels grans protagonistes, guanyant dos Vinaris d’Or, un al Millor Escumós Rosat i l’altre al Millor Escumós d’Antigues Reserves que, a més, va ser proclamat el millor escumós de Catalunya, guardons que fins ara havien guanyat sempre escumosos emparats per la DO Cava.

Què ha suposat pel vostre celler guanyar dos Vinaris d’Or i el Gran Vinari Escumós?

Ha estat una situació un tant estranya degut a que l’increment de comandes que vàrem tenir immediatament després de que arribés la notícia dels premis al mercat va quedar molt minvada per les anul·lacions que vàrem rebre pel tancament sobtat de la restauració amb motiu de la pandèmia de la COVID-19. El Reserva Única és un escumós que habitualment funciona millor en les botigues especialitzades que en la restauració. Tan bon punt es va saber que havíem guanyat els premis, vàrem començar a rebre comandes de restaurants que el volien tenir a la carta. Malauradament, el tancament sobtat de la restauració va provocar que ens anul·lessin moltes de les comandes. A nivell de botiga especialitzada ha estat un bon impuls pels nostres clients que ja treballaven aquests escumosos i sobretot ens ha donat l’oportunitat de fer nous clients i d’entrar a botigues importants, algunes de molt de renom, on ens costava. D’altra banda hem tingut un augment molt considerable de peticions per visitar el celler, activitat que vàrem haver d’aturar i que esperem reprendre ben aviat.

L’Aymar Reserva Única 2013, és un escumós que surt al mercat amb una criança mínima de 50 mesos, què us va fer decidir a elaborar un escumós amb tanta criança?

Aquest escumós va néixer fruit de l’excepcionalitat de la collita 2013, que va ser la millor en molts anys al Penedès. Tenim una vinya de xarel.lo molt vella, de més de 74 anys, i donada la gran qualitat de la collita 2013 vàrem decidir que, en comptes de destinar-la als escumosos reserva com sempre havíem fet, amb ella podíem elaborar un escumós d’edició limitada. No ens vàrem fixar cap objectiu de criança inicial, sinó que l’hem anat tastant any rere any fins que vàrem creure que era el millor moment de treure’l al mercat. Va coincidir que en aquell moment tenia 50 mesos de criança. Ara per exemple, ja en té 60.

L’Aymar Rosé Extra Brut és un escumós elaborat amb garnatxa i amb molt poc sucre residual, concretament 3 gr/l, creus que aquestes han estat les claus del seu èxit?

Al nostre celler tenim poques varietats negres, bàsicament garnatxa i ull de llebre, per tant, quan al 2015 vàrem decidir elaborar un escumós rosat, ho havíem de fer amb una d’aquestes dues. Ens va agradar més la garnatxa, un raïm que és poc habitual en els escumosos rosats del Penedès i la veritat és que estem molt contents del resultat. Podíem haver-lo elaborat com a brut nature, però ens va semblar que amb una mica de dosatge seria més amable. La nomenclatura extra brut no es coneix massa aquí però en altres països és molt habitual. Tot plegat ha fet que sigui un escumós força diferent.

Els escumosos Aymar estan emparats des del seu inici per la DO Penedès, és a dir són Clàssic Penedès. Perquè no us vàreu adscriure a la DO Cava?

D’una banda, nosaltres volíem destacar de manera clara i rotunda la paraula Penedès a l’etiqueta, per poder lligar els nostres escumosos al seu terrer. Com a DO Cava el lligam dels escumosos al Penedès no quedava clar. D’altra banda, ens vàrem identificar de seguida amb la filosofia del Clàssic Penedès, tant per les criances exigides als escumosos com pel compromís ferm amb l’agricultura ecològica, que és un dels pals de paller del nostre projecte.

Quina opinió et mereix la situació que estem vivint actualment en el món dels escumosos, amb la creació de Corpinnat i la crisi de la DO Cava?

Hi ha molt de rebombori. La sortida dels cellers que formen Corpinnat de la DO Cava ha provocat que tothom hagi de pensar i reflexionar sobre cap on hem d’anar els elaboradors d’escumosos. El grup de cellers que estem dins del Clàssic Penedès estem molt units i cohesionats, però també estem en un moment d’anàlisi de la situació i de veure com ha d’evolucionar el sector. Com Aymar creiem que seria bo una unió dels Clàssic Penedès amb els Corpinnat i també amb altres elaboradors que ara mateix no estan en cap denominació d’origen per crear una nova DO d’escumosos forta i que garanteixi el lligam amb el territori, en aquest cas el Penedès. Hem de ser capaços de donar un missatge clar al client final, que ara mateix no entén res del que està passant i no acaba de saber qui és qui, i això no és bo pel sector.

Com veus el futur dels escumosos catalans?

El veig amb molta força. Al Penedès s’està fent molt bona feina, cal destacar que cada vegada hi ha més joves elaboradors que ho fan molt bé i la gran majoria d’elaboradors estan orientats a la qualitat i això els mercats ho reconeixen. D’altra banda cal que la distribució especialitzada doni més suport als escumosos catalans, ara mateix, per exemple, hi ha botigues que llueixen grans aparadors amb champagnes, en comptes de donar suport als escumosos d’aquí, i als productors d’aquí no ens donen ni tan sols l’oportunitat de poder-ho negociar.

Creus que es consumeixen prou vins escumosos en general i a Catalunya en particular?

En països d’exportació, com Bèlgica, consumeixen molt vi escumós, però a nivell de casa nostra tenim molta feina a fer, sobretot fora del Penedès. Es consumeix poc vi escumós, en part potser per la complexitat que envolta tota la classificació dels escumosos i el gran nombre de tecnicismes que es fan servir. És possible que això freni a molta gent a l’hora de comprar una ampolla d’escumós. Cal fer-ho més senzill.

Com creus que es poden apropar els vins escumosos al públic més jove?

Jo parteixo de la base de que a tothom, un escumós o altre li ha d’acabar agradant. Per tant s’ha de treballar en aquesta direcció. És evident que un escumós de llarga criança amb tota la seva complexitat no és el tipus d’escumós que hem d’oferir als consumidors més joves, però sí que els podem oferir un escumós jove, fresc i agradable. I també cal innovar. Nosaltres elaborem l’Ice, un escumós extra sec reserva al que li afegim una mica de vermut en el dosatge per fer-lo diferent i sobretot més versàtil i que es pugui consumir en els locals on acostuma anar la gent jove. Aconsellem prendre’l com a aperitiu o com a long drink, afegint-hi a la copa uns glaçons i unes rodanxes de taronja.

Que creus que aporten els Premis Vinari al vi català?

Els Premis Vinari són els més importants del sector a Catalunya, sobretot per la força i la credibilitat que li dona el tast a cegues i tenir un jurat format per tants sommeliers i especialistes reconeguts. Els premis són molt coneguts en tots els canals de venda i tenen molt de prestigi, sobretot en el canal de distribució especialitzada. Una anècdota que ens ha succeït és que nosaltres habitualment fem tastos amb els nostres clients per tal de que coneguin els productes que ens compren i posaran a la venda, fins i tot ho fem amb referències com el Reserva Única, del que en tenim una producció molt limitada. Arran de guanyar els Premis Vinari, molts clients compren les referències a cegues, només per la credibilitat que els mereix com a guardonats en els Premis Vinari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa