VadeVi
Posidònia 2017, el rosat que s’inspira amb les illes mediterrànies
  • CA
Posidonia, Vinari d'Or 2018 al millor vi rosat

!--akiadsense-->

El Millor Rosat de Catalunya s’inspira amb les Illes i s’elabora a Subirats. Es tracta del Posidònia del celler Sumarroca del Penedès, que en aquesta edició dels Premis Vinari es va alçar amb el Vinari d’Or 2018 per al Millor Rosat de Catalunya.

Un vi que sedueix amb totes les virtuts d’un rosat clàssic però aconseguint el color dels rosats pàl·lids que s’han posat molt de moda. Precisament a Eivissa, l’illa més glamurosa del mediterrani, són grans consumidors d’aquest tipus de rosats pàl·lids, i un dels distribuïdors locals va traslladar l’encàrrec als cellers Sumarroca per aconseguir un rosat del Penedès que pogués funcionar bé a les Illes. Així es plantejava el repte per Òscar Llombart, l’enòleg del celler, qui es va encarregar de trobar la finca perfecta per elaborar-lo i aconseguir aquest èxit que triomfa allà on va.

La recepta de l’èxit:

1varietat: Ull de llebre

De vinyes pròpies a la finca de Molí Coloma, d’uns 20 anys, situades al costat del mateix celler, a Subirats

El sòl d’aquesta vinya té una gran concentració de còdols, fet que li dóna una frescor i una personalitat úniques

Clima mediterrani amb temperatures moderades, on cada any és diferent i és un dels factors que més incideixen a l’hora d’elaborar aquest tipus de rosats tan pàl·lids

Llevats seleccionats

Dipòsits d’acer inoxidable

Potser algú encara recorda la marca Marqués de Monistrol, que des de 1999 va passar a dir-se Sumarroca amb les noves adquisicions de terres. Actualment, Sumarroca és la finca més extensa de la comarca del Penedès. Des dels inicis, cultiven la vinya amb un esperit de màxim respecte pel medi ambient, seguint una filosofia ecològica i biodinàmica en el món agrícola. Així doncs el 2014 se certifiquen oficialment com a ecològics, i és en l’anyada 2018 quan, per fi, podran estrenar etiqueta i ja indicar-ho amb el segell oficial de vi ecològic i del CCPAE (organisme certificador a Catalunya).

El Posidònia, que pren el nom de la planta marina típica de les Illes Balears, és també un vi rosat elaborat de manera tradicional però amb un rigorós control tècnic. Un cop veremat el millor raïm negre de la finca del costat del celler de Subirats, ràpidament es fa una curta maceració del most amb les pells a 10ºC entre 4 i 6 hores, per aconseguir una intensitat de color baixa. Aquesta combinació de selecció de la vinya -que segons Llombart ja tenia localitzada una vinya de la varietat de raïm “ull de llebre”, que normalment tardava a pujar en color però amb una concentració molt bona-, i el control tèrmic immediat fan possible aquesta elaboració sense que la intensitat colorant sigui elevada, i se n’extreuen aromes i gustos d’alta qualitat.

En paraules de Llombart “és un vi complicat de fer, en què les condiciones de l’anyada afecten molt. Aconseguir el color rosat tan delicat és difícil i també fer que es mantingui i no decaigui! Però estem contents amb els resultats perquè és un rosat que reuneix les característiques d’un vi blanc, ben cítric, amb molta frescor i agilitat, però també trobem la fruita vermella i golosia d’un rosat, amb un equilibri perfecte i que agrada molt al públic.”

Si a l’estiu és quan guanyen protagonisme els rosats i quan surten al mercat la majoria de marques, tenim la sort de què el Posidònia sigui un dels primers vins de l’any que treu Sumarroca al mercat. I en efecte, ja està en circulació la nova anyada ben fresca i radiant per estrenar l’any nou, els primers dies de sol a la terrassa o per qualsevol ocasió on el rosat de Premi Vinari us seduirà sense secrets!

Preu aproximat: 5€

Sumarroca.Ctra. de Sant Sadurní a Gelida, km. 15 Barrio el Rebato – 08739 Subirats (Penedès)

Tel. 93 475 01 25 – [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa