Els Premis Vinari han reconegut tradicionalment les pràctiques sostenibles i ecològiques tant en vinya com en celler. Enguany, aquest reconeixement es queda al Penedès i recau en un projecte que sempre ha prioritzat aquest tipus de pràctiques. Vins el Cep un “celler sostenible, responsable i eficient“, com ells mateixos es descriuen, actua posant per davant la cura pel medi ambient i una gestió eficient dels recursos, com l’aigua, els residus o l’energia.
Elaboradors integrals
Reproduïm algunes de les pràctiques que apliquen els responsables de Vins el Cep que els han fet mereixedors d’aquest guardó als Premis Vinari 2024.
- Introducció de panels solars per a poder autogenerar l’electricitat necessària, entre d’altres, per a poder fer uns controls sostenibles de la temperatura a celler.
- Treball amb la mínima intervenció dins el celler, reduint per exemple considerablement l’ús de sulfits durant el procés d’elaboració del vi.
- Implantació de purificadores d’aigua.
- Ús d’ampolles més lleugeres (menys contaminants) i sempre reciclades.
- I pel que fa a l’embalatge, descarten l’ús de qualsevol tipus de plàstic, ús de taps reciclables i de suro natural.

Arrels Centenàries
La finca d’Espiells Can Llopart de les Alzines, que data de l’any 1499, va ser el lloc escollit per construir el celler de Vins El Cep. Les famílies Carreras, Esteve, Masana i Parera compartien una experiència centenària en l’agricultura i en la tradició de fer vi a les respectives masies. Eren amics i l’any 1980 van decidir convertir-se també en socis i endegar un projecte en comú per a elaborar vins i caves. Ara com ara, en molts casos amb les segones generacions havent pres el relleu, aquests terrers es conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica, on la terra, les plantes, els animals i l’home treballen conjuntament per millorar i preservar l’equilibri natural de l’ecosistema.
