VadeVi
Ramon Roset: “Els Vinari s’han fet grans escoltant el sector”
  • CA

Ramon Roset (Gironella, Berguedà, 1965) és Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona, MBA per ESADE i Sommelier. Formador oficial de la DO CAVA i MOOC du AOC Champagne. Autor dels llibres Formatgeries Artesanes de Catalunya (Cossetània Edicions, 2019) i del Gran Libro del Queso (RBA Ediciones, 2019). Forma part del grup El Món des de 2018, i des d’enguany, és el director dels Premis Vinari de vins, vermuts i enoturisme de Catalunya, així com també el concurs que premia els millors escumosos rosats del món.

Coneixes els Vinari des de tots els angles: als inicis no vas fallar en cap edició com a tastador, i des de 2018 formes part de l’equip organitzatiu. Com afrontes el nou repte?

L’afronto amb una gran responsabilitat. Els Vinari s’han consolidat com un dels esdeveniments més importants del vi català, i a més a més, assumeixo la direcció coincidint amb el desè aniversari del primer concurs de vins, cosa que ho fa tot una mica més especial.

Quines novetats hi introdueixes, des del nou càrrec?

Hi haurà un important gruix d’elements que es mantindrà, com molts dels aspectes tècnics o el fet de confiar en un ampli jurat especialitzat del país per tastar i avaluar totes les mostres presentades. Insistirem en el fet que cada vi sigui jutjat per un nombre significatiu de tastadors i prioritzarem també el fet de donar màxima difusió i promoció als protagonistes, ja que la comunicació és per als Vinari un dels valors fundacionals, a més que crec fonamental que tots els vins que hi participen tinguin alguna mena de retorn. Tot i així, sí que hi introduiré alguns canvis.

Ramon Roset en una imatge recent

Fes-nos un petit espòiler…

D’entrada, hi haurà novetats en quant als premis d’estiu. Seguirem avançant els resultats dels vins joves perquè tinguin el seu recorregut durant els mesos de calor, malgrat enguany no se’n farà una gala pròpia. En aquesta edició tindran una sessió de tast final, com els altres vins, i es coneixeran abans de Sant Joan.

A més a més, els premis d’enoturisme s’independitzen del concurs de vins. Aquesta activitat té l’entitat pròpia suficient com perquè esdevingui un concurs per sí mateix, vista la projecció i explosió que està tenint l’enoturisme d’uns anys ençà. D’altra banda, i com a físic que sóc, vull reforçar el tractament estadístic de les dades per entendre i aprofundir en l’impacte que poden tenir els premis i els reconeixements, tant per als propis cellers com per al sector del vi català en general.

Per parts. Separeu l’enoturisme del concurs de vins, com s’havia fet també amb els vermuts, els quals també van passar de ser una categoria a tenir concurs propi, i enguany ja sumarà la vuitena edició.

Exactament, i he de dir que ha estat molt interessant veure i haver acompanyat l’evolució dels vermuts des d’aquell 2014 en què al certamen hi competien poques marques. Amb el pas dels anys, hem tingut la sort de descobrir i sumar nous vermuts fets de punta a punta del país. El sector del vermut ha fet un salt no només qualitatiu, sinó també quantitatiu molt important, i els Vinari han pogut fer-ne d’altaveu, premiar-ho i donar-ho a conèixer.

En el cas dels Premis d’enoturisme, doncs, què fa que se singularitzin així?

Vam començar donant veu als projectes enoturístics que tenien els cellers, i amb el temps, s’ha anat categoritzant les diferents activitats. És a dir, en la darrera edició ja es va entrar al detall de premiar experiències, activitats o restaurants enogastronòmics, però sempre vinculats a cellers. Ara, aquests premis s’amplien a tot projecte, activitat o experiència enoturística, més enllà del que s’ofereix des d’un celler o cooperativa vitivinícola. Donarem més força als allotjaments, restauració, i totes les empreses i entitats d’àmbit privat, amb seu a Catalunya, que convidin a gaudir de l’enoturisme.

Ramon Roset, en la jornada de tast final dels Premis Vinari 2017 a Rubí | Jordi Play

Cada edició hi seguiu introduint canvis.

Els Vinari són el resultat natural de l’evolució del sector. Els Vinari s’han fet grans escoltant què passa i què demana el sector. I el nostre és un sector molt actiu, dinàmic, així que no hi ha d’altra que revisar-se i repensar-se si el sector així ho demana.

I aquí és on hi entren els brisats?

És indiscutible que els vins brisats són una nova tendència a Catalunya, com ho són també els ancestrals, que cada cop estan agafant major quota de mercat. Enguany comencem donant una nova categoria pels vins brisats per posar de nou en valor aquest tipus d’elaboracions, i seguim treballant amb els mètodes ancestrals.

Tot i així, hi ha requisits que no han canviat des d’aquell 2013 en què es van fundar, com el fet per exemple que no s’accepten vins de fora DO. Per què?

Van néixer amb aquest requisit, i per la seva raó de ser. Però som conscients que el sector també el conformen un segment de cellers que han triat camins paral·lels als que dibuixa una denominació d’origen. Enguany seguirà sent així, però és un tema que tenim sobre la taula.

Altres projectes que s’estiguin coent?

De fet sí; estem il·lusionats en un nou projecte que ens permetrà replicar el model dels Premis Vinari a les Balears, on ja des de 2018 hi tenim activa la capçalera Balears Vadevi. Seguint el camí traçat a Catalunya, amb el Vadevi, el digital de les illes serà qui organitzi l’any vinent la primera edició del seu concurs de vins. Falten detalls per acabar d’ajustar-ho, però de moment el procés està avançat i la resposta del sector local està sent molt positiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa