VadeVi
La Ruta del Trepat: conèixer la Conca a través d’un raïm autòcton

D’entre totes les propostes que miren de mostrar el gran patrimoni del nostre país a través de l’enoturisme, aquest 2023 la Ruta del Trepat, que vol donar a conèixer la Conca de Barberà a través de la seva varietat autòctona de raïm, va ser la guardonada amb el Premi Vinari Turisme de Barcelona a la Millor Iniciativa de Promoció del Territori. Un projecte que uneix cellers, museus, restaurants… i que vol continuar creixent per permetre tothom qui ho vulgui descobrir aquesta comarca tan especial.

Unir els cellers de la varietat tradicional de la Conca

Mireia Capdevila, tècnica de Turisme del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, recorda com la Ruta del Trepat va sortir del mateix Servei de Turisme, que és qui continua al capdavant de la iniciativa. En una conversa amb ‘Vadevi, explica com “feia molt de temps que teníem al cap fer alguna cosa per unir els cellers de trepat”, la varietat tradicional de la comarca i que s’elabora majoritàriament allà, per bé que també se’n pot trobar en alguns altres llocs.

Els paisatges de la Conca de Barberà són espectaculars i la Ruta del Trepat convida a descobrir-los | Ruta del Trepat
Els paisatges de la Conca de Barberà són espectaculars i la Ruta del Trepat convida a descobrir-los | Ruta del Trepat

Moltes rutes del vi però només un trepat

Pensant com promocionar aquesta varietat única, diu, van arribar a la conclusió que “de rutes del vi n’hi ha moltes però de trepat només n’hi ha un”. Així és com va començar un projecte que, a dia d’avui, reuneix 14 cellers que fan vi amb trepat i que estan oberts al públic, oferint activitats enoturístiques: degustacions, activitats per a infants… A més, també hi ha cinc restaurants que tenen vins amb trepat a la carta i que també elaboren plats amb aquest raïm; i museus relacionats amb el món del vi: el Museu de la Vida Rural, el Museu Comarcal, el Museu del Vidre de Vimbodí…

Una iniciativa en expansió

A més, com afirma Capdevila, la Ruta del Trepat va més enllà i vol “promocionar la imatge del territori”. Es volen posar en valor altres activitats relacionades, i posa com a exemple la marxa nòrdica entre vinyes que organitza Covides. És en aquest mateix sentit que els responsables del projecte estan pensant maneres de “completar la ruta”. “Que es pugui fer a peu i en bicicleta”, per exemple: “volem senyalitzar el camí del trepat, tenim fet l’estudi i estem esperant si aconseguim el finançament per indicar la ruta a la xarxa de camins entre els municipis de la ruta”: Barberà de la Conca, Pira, Blancafort, Solivella, Rocafort de Queralt, l’Espluga de Francolí i Montblanc.

Més notícies
Notícia: Etern 2018, ADN Priorat
Comparteix
Aquest vi exemplifica com es pot evolucionar sense trencar amb les arrels
Notícia: L’Astronòmic, un vi “fosc com la nit i brillant com les estrelles”
Comparteix
Aquesta idea va ser la que es va reflectir a la seva etiqueta, guanyadora del Premi Vinari Gràfiques Varias 2023
Notícia: Vinyes Domènech, la mirada reflexiva a la cerca d’un paisatge equilibrat
Comparteix
El propietari, Joan Ignasi Domènech parla del celler, de la seva visió i valors que l'han fet mereixedor del Premi Vinari Nissan 2023 al Millor Projecte Ecològic
Notícia: El Corral Cremat 2012 obté el Premi Vinari a Millor Escumós Català 2023
Comparteix
Aquest Clàssic Penedès és el resultat de més de 40 anys d'elaboració de vins a les muntanyes d'Ordal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa