Aquest dilluns 30 de maig comencen les jornades de tast i avaluació de tots els vins que competeixen a la desena edició dels Premis Vinari. El punt de trobada serà un any més l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, a Vilafranca del Penedès, lloc on s’hi reuniran professionals del sector vitivinícola en el marc de diverses sessions que, per primer cop, combinaran els matins i les tardes. L’objectiu d’aquesta ampliació és el de sumar el major nombre de tastadors possible, alhora que poder ampliar el nombre de persones que tasten cadascuna de les referències presentades.

Les jornades d’avaluació es faran doncs el dilluns 30, i també dimecres, dijous i divendres, 1, 2 i 3 de juny; i l’últim dia d’aquestes fases preliminars també inclourà una novetat respecte a edicions passades. Aquesta darrera jornada s’ha convidat a aficionats i persones a qui agrada el vi, però que no tenen cap formació ni titulació en aquest sentit, perquè puguin viure l’experiència de fer de “jurat per un dia“. Compartiran fitxa de tast amb els professionals, i podran tastar i avaluar com la resta de panell, malgrat les seves puntuacions no seran computades al total.
Els vins que obtinguin les majors puntuacions en aquesta primera fase passaran a la final. Enguany, de fet, hi haurà dues finals: la primera, on s’avaluaran de nou les categories de vins joves (blanc, negre, rosat, escumós rosat i escumós jove), que es farà el 13 de juny a la tarda; i, la segona, al setembre on es tastaran de nou aquelles referències finalistes de la resta de categories (més llargues criances, guardes, dolços…). A l’estiu se sabran quins són els millors vins de les categories joves, per gaudir-los durant els mesos de calor, coincidint doncs amb el seu moment òptim de consum; i el 7 d’octubre, com ja és tradicional, hi haurà la gala de lliurament dels 10ns Premis Vinari dels vins catalans.

El jurat supera per primer cop el centenar de persones
La convocatòria del jurat s’ha obert a enòlegs, sommeliers, periodistes especialitzats i també a professionals de la distribució. Tot plegat, sumant la col·laboració un any més de l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs, així com també amb professionals independents que actualment estan en actiu al sector. Enguany, coincidint amb el desè aniversari, és el primer que la convocatòria de professionals ha superat el centenar de persones, esdevenint l’any en què més persones conformaran el jurat del concurs de vins catalans.