La revetlla de Sant Joan és una ocasió immillorable per descobrir les excel·lències dels vins guanyadors de les categories de vins joves dels Premis Vinari 2022. En total són cinc vins, tres vins tranquils i dos escumosos, que si sou colla, poden ser el maridatge perfecte del vostre sopar de revetlla.

La rebuda dels convidats o el retrobament amb familiars i amics en el moment previ al sopar, sempre és un bon moment per obrir una ampolla d’escumós rosat. Els escumosos rosats amb el seus colors, sempre atractius i suggerents, posen un punt de glamour allà on apareixen. L’escumós rosat, guanyador de la categoria d’escumosos rosats joves (collites 2020 i 2021) dels Premis Vinari 2022, és el cava Muscàndia Rosat Pinot Noir, un escumós que enamora pel seu intens color gerd, allunyat dels color pàl·lids que han dominat el mercat en els darrers anys.

Les intenses aromes de fruites vermelles despertaran el desig dels que sigueu allà i us convidaran a tastar-lo. El carbònic, perfectament integrat, us provocarà una sensació de formigueig tan bon punt aterri a la llengua i una acidesa viva us farà salivar i actuarà de fil conductor de les aromes afruitades fins a un final de boca marcat per un subtil punt dolcenc que el fa molt amable. Una copa molt llaminera per començar la nit més llarga de l’any. El preu d’aquesta joia és d’11 euros.

Tan si heu optat per un sopar informal, com per un sopar més formal, de ben segur que per fer un bon maridatge amb els plats i fer content a tothom no n’hi haurà prou amb un sol vi. La única manera de fer content a tothom és obrint una ampolla de vi de cada color, una de blanc, una de rosat i una de negre. Com els tres reis mags de l’Orient, cadascun del vins farà les delícies d’alguns dels vostres convidats, i una opció guanyadora és triar els tres vins guanyadors de les categories joves dels Premis Vinari. Ah! I per la butxaca no heu de patir, el preu de les tres ampolles de vi és de 33 euros, surten a un promig de 11 euros per ampolla.

El Clos Farena és un vi blanc que malgrat ser jove, té caràcter gastronòmic. És un vi monovarietal de garnatxa blanca procedent de la Morera de Montsant, una de les parts més altes de la DOQ Priorat. Això li atorga unes característiques organolèptiques on hi destaquen la frescor resultat del perfecte equilibri entre acidesa i grau alcohòlic. En nas ofereix les aromes típiques de les garnatxes blanques del sud del país, on hi destaquen les fruites blanques, amb algun toc floral i records de caràcter cítric. En boca, a part de la frescor ja comentada, és un vi afruitat i ben equilibrat, molt agradable de veure. Perfecte per acompanyar tota mena d’aperitius, formatges i fins i tots carns blanques.

Els vins rosats sempre són motiu de controvèrsia, per molt que cada vegada tinguin més qualitat, siguin uns vins amb unes grans possibilitats gastronòmiques i tinguin una immillorable relació qualitat preu , costa molt de que la majoria de consumidors els hi donin el reconeixement que es mereixen. En un sopar com el de la revetlla de Sant Joan, on segurament hi haurà a taula plats i productes molt diversos, on a vegades els vins blancs queden curts i els negres són massa potents, els vins rosats són la solució.

L’Ètim La Pausa és un vi rosat que és una joia. Començant pel seu color, un color cirera intens, que ja és tota una declaració d’intencions, seguint pel seu cupatge on hi domina la garnatxa negre refrescada amb una petit percentatge de sirà que li aporta el toc més llaminer i acabant pel seu conjunt gustatiu, on no hi ha espai per les frivolitats que malauradament trobem en tants vins rosats.

Les seves aromes són molt atractives des d’un bon començament, amb domini de les fruites vermelles silvestres ben acompanyades per alguna nota balsàmica de caràcter lleugerament mentolat. En boca té una molt bona entrada, àmplia, amb una acidesa viva i un pas de boca on mostra uns tanins sorprenents per un vi rosat, equilibri i estructura. Final llarg. Acompanyarà molt bé els embotits cuits, aperitius amb peixos blaus, la truita de patates amb ceba, amanides de pasta, pizzes, focaccies, coques de recapte i també carns de porc: preses, secrets, etc, tan si estan fetes a la planxa com a les brases.

Malgrat l’amenaça que tenim a sobre de que la nit de Sant Joan sigui terriblement calorosa, sempre hi ha qui és fidel als vins negres. Sigui estiu o hivern, els devots dels vins negres sempre volen assaborir aquesta mena de vins. Cap problema.

La Nit de les Garnatxes Llicorella, un monovarietal de garnatxa negra elaborat amb raïms que estan plantats sobre sòls de llicorella, és un vi d’aquells que és capaç de seduir tots els paladars. Malgrat la seva joventut, és un vi que presenta una certa complexitat, on les aromes afruitades, intenses i goloses, van sempre acompanyades de notes balsàmiques. El seu cos, estructura i el conjunt gustatiu el converteixen en un vi que acompanya amb solvència tan els aperitius, pastes i carns de tota mena, llevat de les carn vermelles madurades o la carn de caça.

Arribat el moment de la coca, la tradició mana obrir bombolles. El Cygnus Albireo Brut del celler U més U fan Tres, és un cava que ens anirà de meravella amb la coca, sigui del tipus que sigui.

Elaborat amb el cupatge tradicional del cava, macabeu, xarel.lo i parellada, i amb una criança que volta el 14 mesos, aquest cava resulta molt fresc i equilibrat, amb una carbònic present però ben integrat i una pas de boca dominat per les aromes de fruites blanques, sobretot de poma. El final dolcenc que li confereix el seu dosatge de 8,5 grams de sucre x litre, li dona una caràcter llaminer i actua de lligam amb la dolçor de la coca. El seu preu de venda al públic ronda els 9,50 euros.

Bona revetlla!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa