VadeVi
Vinventions se suma als Premis Vinari i analitzarà els defectes dels vins durant els tastos
  • CA

El volum de vins que es tasten als Premis Vinari en una jornada és força elevat, i poden aparèixer dubtes i alteracions en alguns vins, que es veuran descartats pel tast final del concurs, en el qual s’atorguen les medalles als millors vins catalans.

Estem parlant d’alteracions bàsicament olfactives, tàctils i gustatives que fan que els vins resultin desagradables o no s’expressin correctament i, en mitjana en les últimes cinc edicions dels Premis Vinari, han afectat entre un 6 i 7% dels vins que es presenten. Són els casos en que la suma d’atributs negatius del vi són excessius, aquells que present en excés aromes vegetals, floritures, àcid acètic, reducció, oxidació, olor animal, derivats del sofre, o sabors massa àcids, amargs o astringents.

Com que el temps per avaluar cada mostra és limitat, el cap de taula pot demanar una segona mostra per contrastar si és un defecte puntual d’una sola ampolla o és una alteració constant en la segona i tercera mostra. Si es considera que hi ha un defecte, i el que ha de ser considerat com el resultat d’un coneixement basat en l’experiència o tipicitat d’una varietat de raïm, els tastadors hauran d’indicar-ho per escrit a la fitxa de tast, i aquest vi es descartaria de continuar el concurs en les següents fases.

Enguany, els Premis Vinari comptaran com a col·laboradora tècnica l’empresa Vinventions, el grup especialista en solucions de taps per a vins i la gestió d’oxigen durant l’embotellament. El seu equip d’enologia qualificat, format i entrenat en l’anàlisi sensorial de vins, conduirà un clínic de defectes durant els tastos, i analitzaran els defectes de les mostres rebutjades pel jurat en un informe de retorn per als cellers.

Tant pels Premis Vinari com per a Vinventions, l’apreciació olfactiva, tàctil i gustativa de les alteracions del vi mereix una avaluació específica. Aquesta, materialitzada amb un informe, servirà als professionals i cellers catalans per prendre decisions a l’hora de localitzar problemes en els seus espais o maquinària de vinificació, alguna contaminació o de concentracions indesitjables de certes molècules relacionades amb les alteracions del vi. Tot i que, com explica Sébastien Andrés, director de Vinventions, “aquestes alteracions poden ser originades per defectes del raïm, defectes en l’elaboració del vi o defectes de contaminació, com pot ser la famosa ‘contaminació del suro’ o ‘gust de tap’ que fa que una mitjana d’entre 3-5% de les ampolles de vi comercialitzades en el món presentin aquest defecte.

“Gràcies als més de 20 anys d’experiència i investigacions de Vinventions, continua Andrés, combinat amb l’assessoria a cellers de tot el món, tastos especialitzats i col·laboracions en concursos internacionals com Mundus Vini, la International Wine Challenge, amb l’Associació de Sommeliers Internacional, l’Institut Català del Suro o el Vitec, i ara també, amb els Premis Vinari, actualitzem i aportem els nostres coneixements i tecnologia per a la millora dels vins, perquè el seu cicle de vida útil i el gaudiment siguin màxims i els desitjats pels enòlegs”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa