
Carme Casacuberta i Carlota Pena, mare i filla, són les dues ànimes del projecte de vins empordanès Vinyes d’Olivardots. Juntes sumen experiència a un projecte que ha fet una progressió exponencial, tant pel que fa a la consolidació de gamma i productes com pels reconeixements que han premiat el seu saber fer i que confirmen que fan vins ben fets i que agraden.
Vinari Nissan al millor ecològic
L’any 2016, el seu Vd’O 1.10 – carinyena negra nascuda sobre sòls de pissarra de l’Empordà-, compartia el premi a millor vi català de l’any dels Premis Vinari amb el Mas de la Rosa del celler Vall Llach de Porrera. I des d’aleshores, han estat diverses les ocasions que s’ha vist el celler empordanès pujar a l’escenari a recollir algun dels guardons de l’edició. El cert és que Vinyes d’Olivardots està entre els pocs cellers de la història dels Vinari que s’ha endut una medalla d’or en anys diferents. A part doncs del Vd’O 1.10, el Gresa Expressió 2010 va ser considerat el millor vi negre de guarda, és a dir, elaborat amb una criança superior als 12 mesos, de l’edició 2017. I, per reforçar l’aposta, aquest 2022 el celler ha estat reconegut amb el Premi Vinari Nissan al millor projecte ecològic.

Premi a la identitat de l’Empordà
“Creiem en el valor del paisatge i del territori, de les nostres finques, i intentem transferir aquest valor als vins que fem perquè tothom en pugui gaudir. Obtenir un Premi Vinari és un gran reconeixement a aquesta feina i als esforços que fem per mostrar la identitat de l’Empordà”, compartia Casacuberta amb Vadevi.
“El primer, ens va posicionar com a celler, marca i territori sobretot en l’àmbit nacional”, segueix, “el segon or ens ha permès consolidar mercats”. I sumat a tot això, un impacte que va més enllà del producte. “Hem crescut moltíssim en visites al celler, apuntava, persones que a part del vi, es mostren molt interessades a conèixer la nostra manera de treballar la vinya, la feina que fem al celler i conèixer la gamma de vins que elaborem”, conclourà.

Vd’O 2, vi de finca qualificada
Si bé aquests reconeixements tenien a veure amb el concurs, i n’han rebut d’altres, aquest 2022 el celler ha estat també ha estat notícia per un nou reconeixement. Aquest cop, però, s’ha premiat un treball més global i el seu vi Vd’O ha estat qualificat vi de finca de Catalunya, el punt més alt de la piràmide de vins catalans.
En aquest cas, el producte és un monovarietal de carinyena negra que neix de la finca Hort d’en Joan plantada l’any 1909 sobre un sòl arenós i ubicada al terme municipal de Capmany, a l’Alt Empordà.