VadeVi
Vinyes d’Olivardots, Premi Vinari Nissan 2022 al millor projecte ecològic

El celler Vinyes d’Olivardots, situat a Capmany (Alt Empordà) ha estat el guanyador del Premi Vinari Nissan al millor projecte ecològic. Entregat al teatre Casal – Societat La Principal de Vilafranca del Penedès en el qual ha estat la desena cerimònia dels Premis Vinari, enguany el premi reconeix un celler que, d’ençà de la seva fundació, ha apostat de manera molt ferma i decidida per ser ecosostenible.

Un projecte familiar iniciat fa 15 anys “fruit de la passió pel món del vi i de la natura”, com expliquen des del mateix celler, Vinyes d’Olivardots va decidir de bon principi treballar amb agricultura ecològica a totes les seves vinyes. Autodeclarats “amants de la natura i del nostre territori”, a més, van voler continuar fins a convertir-se, a dia d’avui, en un celler que té en compte la sostenibilitat com una prioritat en totes les seves vessants.

Vinyes d'Olivardots
Els vins de Vinyes d’Olivardots són un exemple de viticultura ecosostenible

Agricultura biodinàmica

Al paratge Olivardots de Capmany, per exemple, van començar plantant 4Ha de vinya conreada mitjançant l’agricultura biodinàmica, i avui ja són 15Ha les que cultiven amb aquestes tècniques. A més, i creient que els animals són “una part fonamental” de la seva vida, pel seu paper equilibrant els ecosistemes i augmentant la biodiversitat, també els fan servir.

És el cas de les ovelles, per femtar els sòls de manera natural quan no hi ha raïm als ceps; les gallines i els galls d’indis, de què es mengen els ous i que ajuden a controlar insectes i nematodes; els ratpenats, que viuen a la nau del celler i que també s’alimenten de petits insectes; o els gats i els gossos, que mantenen els rosegadors i els senglars a ratlla.

Una altra línia important és la fitoteràpia, l’ús de plantes medicinals per protegir les vinyes de fongs, malalties, insectes, glaçades o fins i tot pal·liar l’estrès hídric. Actualment treballen amb 12 tipus de plantes diferents, que cullen des del mateix celler als pobles propers. Pel que fa a les plagues, a més, es fa servir la confusió sexual a través de feromones per evitar emprar mètodes més agressius i que maten els animals. Així, simplement, s’evita que es reprodueixin.

A Vinyes d’Olivardots tots els processos es fan de manera tan manual com és possible

Reciclatge i reducció d’emissions

A més de tot això, al celler també fan servir el compost per reciclar els residus que generen a la finca al llarg de l’any. Les restes de verema i les restes de la vinya s’ajunten amb les restes dels animals fins a fer entre 30 i 40 tones de residus que composten durant un any per tenir un humus negre que torna a la vinya per adobar-la i tancar el cicle. Tota la feina que ha generat aquests residus, i també el seu tractament, es fa de manera tan manual com és possible.

Veient tot això, és clar, és d’esperar que des del celler també hagin implementat tot de maneres per reduir la seva petjada de carboni. Un element interessant és el reciclatge i reaprofitament del CO2 emès per la fermentació del vi, que fan servir per inertitzar el vi, aprofitant-lo i alhora reduint la compra de CO2 de fora. Pel que fa a l’energia, a més, en produeixen un 70% al mateix celler amb plaques fotovoltaiques i compren el 30% restant d’una comercialitzadora amb certificat de 100% renovable.

Abans del premi a Millor Projecte Ecològic, Vinyes d’Olivardots ja havia estat reconegut pels Premis Vinari per la qualitat dels seus vins

Sostenibilitat fins el darrer detall

L’enoturisme, a més, és una activitat molt important pels cellers i que genera molts residus, de manera que han implementat mesures com ara elaborar els gots amb ampolles de vi reciclades, reomplir les ampolles amb aigua del seu pou i acompanyar els tasts amb productes de proximitat que són, com a molt, de 15 quilòmetres del celler. La tasca, però, no acaba aquí, sinó que va als detalls com ara el paper del lavabo, ecològic, sense blanquejar i comprat a granel.

Fins i tot els embalatges de la seva botiga online, oberta el 2017, són fets amb paper reciclat i amb certificat FSC, que fan servir en tots els enviaments. És per tot això que els Premis Vinari han decidir reconèixer la seva tasca, que va fins els detalls més petits per dur a terme un projecte vitivinícola amb un impacte mínim i, fins i tot, contribuïnt a una millor salut de l’entorn.

Més notícies

Flor d’Empordà, el nou vi de Vins i Licors Grau que elabora Vinyes d’Olivardots

L'empresa de distribució de vins i el celler de Capmany s'alien per elaborar un vi que es posarà a la venda el mes de gener
:  - Mobile

Carme Casacuberta (Vinyes d’Olivardots): “El Vinari 2018 ens ha ajudat a consolidar mercats”

El Gresa Expressió 2010 fou escollit el millor vi negre de guarda en la passada edició del concurs
:  - Mobile

Vins vegans, biodinàmics, ecològics i naturals: trets comuns i diferencials

Aquests tipus de vins tenen moltes coses en comú però no són exactament el mateix i sovint es confonen
:  - Mobile
Paisatge de vinyes del celler penedesenc i ecològic Albet i Noya | celler

Catalunya, on més creix la producció ecològica d’Europa

Tot i la crisi, la producció ha continuat creixent | El subsector majoritari en cultius és la vinya, amb gairebé la meitat de la superfície inscrita
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa