VadeVi
Xavier Nogué: «El Vermell de Peguera és un vi diferent i això sorprèn i agrada»
  • CA

Els Premis Vinari 2015 han posat totes les mirades sobre la Conca de Barberà, que és on s’ha elaborat l’enguany guardonat com a millor vi de Catalunya, el Gran Vinari d’Or.

“El Vermell de Peguera és un vi diferent i això sorprèn i agrada”, explica el seu elaborador Xavier Nogué. “Es tracta d’un vi molt equilibrat, gens ostenstós, suau i que permet apreciar la fruita vermella. És un vi jove sense presensions, tot natural”, explica orgullós en resposta a per què el seu ha estat coronat al capdamunt del pòdium dels Vinari.

El guardó reconeix el primer vi embotellat al 2013 pel celler Clos de Peguera de Vilosell (Les Garrigues). De fet, ja no els queda producció d’aquella anyada, però ja tenen al mercat el 2014 i just han acabat la campanya de la verema d’aquest any, que es transformarà d’aquí a poc en noves ampolles per al consum. “L’anyada 2014 ens va sortir molt semblant a la guanyadora, però ens va quedar una mica més pujada de color. La de 2015 ens quedarà fantàstica”, explica Nogué.

“Defenso la paraula vermell perquè defineix clarament el que el consumidor troba dins l’ampolla. El nom d’un vi ha d’anar en consonància amb el que és, amb el que que significa”.

Clos de Peguera és un celler que treballa en un viver de petits celleristes -en total, són 6 contant-los a ells-. L’elaborador del Vermell de Peguera explica que es tracta d’un projecte pioner impulsat per l’Ajuntament i la Cooperativa de Barberà de la Conca a través de Conca Activa en el qual cadascú segueix el seu procés compartint instal·lacions. “Ens demanen que fem un mínim del 60% de vins amb DO Conca de Barberà”, explica. “Personalment m’agrada molt el projecte i per això vaig decidir entrar-hi a formar part. De fet, ha vingut gent de tot arreu interessant-se per la iniciativa perquè els sembla un concepte molt interessant”.

Vermell de Peguera s’ha endut el màxim guardó del certamen però també dos mencions més: la de Vinari d’Or al millor Negre Jove i el premi a millor vi de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. “No m’esperava res. Em van trucar diverses vegades insistint que anés a la gala i vaig pensar que devia faltar gent per omplir l’Auditori”, explica el guardonat mig rient. “Estic molt content d’haver aconseguit aquests reconeixements, per mi, que estic gairebé començant, és un impuls important”, conclou Nogué.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa