VadeVi
Tast Comentat | Purgatori 2022, de Família Torres
  • CA

En el món canviant en el qual vivim actualment, la tradició ha de trobar la manera d’aliar-se amb la modernitat. No només han virat les tendències de consum, sinó que el canvi climàtic està provocant que els cellers trobin nous camins per elaborar els vins de sempre. Purgatori 2022 és el guanyador del premi al Millor Vi de la DO Costers del Segre. El cupatge actual d’aquest vi és un 85% de garnatxa negra, refrescat amb un 15% d’una varietat recuperada per Família Torres, gonfaus. Noves varietats per intentar fer el vi de sempre, un reflex més que el món vitivinícola avança i els cellers amb ell.

L’anyada del 2017 de Purgatori tenia un cupatge ben diferent: garnatxa, carinyena i syrah. David Barriche, cara, veu i ulls de Purgatori, explica al sommelier i director dels Premis Vinari, Ramon Roset que el canvi no ha estat una decisió pròpia, sinó una necessitat davant els canvis de temperatures dels últims anys: “El canvi climàtic és una realitat”, explica Barriche. És per això que necessitaven un nou cupatge que mantingués l’essència d’aquest vi, tan representatiu del territori, així com de Família Torres. Gonfaus és una varietat recuperada del celler i durant el procés de tria de varietat i elaboració va provar ser la més adient per substituir les varietats menys adaptables al canvi climàtic.

El Purgatori 2022 és un vi sucós, fresc i lleuger. Ha canviat amb el pas dels anys i cada vegada s’assembla més al que busquen els nous consumidors. Ara bé, Barriche reconeix que manté certa tradició, allò que l’arrela al vi que caracteritza el celler. Tot i això, confirma que la varietat gonfaus li dona un punt de greix i una acidesa més marcada, una qualitat complicada amb les noves regles del joc que ha provocat el canvi climàtic. Per a ell aquest vi ha de tenir un lloc a la taula per Nadal, però l’expert té un moment de consum del vi molt bo: el dia de Sant Esteve. Barriche considera que el Purgatori 2022 és l’acompanyat perfecte pels canalons del 26 de desembre.

Gonfaus, una de seixanta recuperades

La conversa entre el sommelier Roset i Barriche avança prou per a tastar un segon vi. En aquest cas, és un monovarietal de gonfaus. Per a Roset, aquest vi maridaria un bon plat de caça i ell mateix reconeix que té un punt de similitud amb la syrah. Barriche coincideix amb el director dels Premis Vinari i recorda que aquesta és una de les qualitats que van fer la gonfaus una varietat excel·lent pel Purgatori 2022. I precisament per això, Barriche aprofita la conversa per explicar que aquesta varietat ha estat recuperada gràcies al treball dels últims 40 anys de Família Torres, on ja s’han trobat una seixantena de varietats que un dia van desaparèixer a Catalunya.

Podeu conèixer millor aquest vi a través de la conversa que manté Barriche amb Roset que es recull en aquest vídeo.

Tast comentat del vi Purgatori 2022, de Família Torres

Fitxa tècnica

  • Nom del vi: Purgatori 2022
  • Celler elaborador: Família Torres
  • Tipus de vi: vi negre
  • Collita: 2022
  • Denominació d’Origen: Costers del Segre
  • Varietats: 85% garnatxa negra i 15% gonfaus (varietat recuperada)
  • Elaboració: fermentació en dipòsits d’acer inoxidable amb control de temperatura, 26-28 °C. Envelliment de 12 mesos en bótes de roure francès. Reposa un mínim de 20 mesos en ampolla.
  • Grau alcohòlic: 14,5% vol.

Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els pròxims: 8-10 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa