Ivori blanc 2013

Celler Alella Vinícola

DO Alella

Vi procedent de l’Agricultura ecològica, certificat Eurofulla de la UE

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 14,50 €

Tel. 935 403 842

Web: www.alellavinicola.com

El celler Alella Vinícola és la antiga cooperativa d’Alella, fundada el 1906, i que des de finals dels anys 90 està en mans privades. Els germans Garcia, en Samuel al capdavant de les vinyes i el restaurant, i en Xavier com a enòleg, porten el celler des d’aleshores, sempre acompanyats d’en Josep Bassas, que és el cellerer d’Alella Vinícola des de fa més de quaranta anys.

En aquestes gairebé dues dècades, al celler han aconseguit conservar la identitat dels vins locals, i alhora modernitzar-los, adaptant-los a les tendències actuals. Així, a la gamma més clàssica dels vins Marfil, hi han sumat la gamma Ivori de vins de finca, en aquest cas procedents de vinyes de la vall de Rials, un espai de gran riquesa natural i paisatgística situat entre Alella i Teià, tocant a mar i que és el darrer corredor biològic del Baix Maresme.

És un vi elaborat amb les dues varietats de raïm blanc tradicionals de l’indret, la garnatxa blanca (60%) i la pansa blanca (40%), l’adaptació local del xarel·lo. El 100% del vi té un any de fermentació i criança amb les pròpies mares en bótes grans de 300 litres (de segon i tercer any) de roure francès i americà, i un any de criança en dipòsits d’acer inoxidable amb les pròpies mares. Posteriorment s’afina a l’ampolla fins que surt a la venda.

El raïm es cull ben madur, com sempre havia estat tradicional en l’elaboració dels vins d’Alella, i per això té una graduació elevada per un vi blanc (13,5 º Alc.), cosa que juntament amb la criança amb les mares li donen un aspecte dens i untós i un color daurat intens.

Aquesta maduresa i el pas del temps li aporten aromes molt intenses i netes, on destaca la fruita molt madura, gairebé confitada: poma al forn, orellanes, mel, litxi i raïm madur, juntament amb notes cítriques de taronja i florals de flor de taronger, de ginesta i de mimosa, amb un fons de mantega i lleument fumat procedent de les bótes.

A la boca, si bé l’aspecte visual ja ens havia avançat que és dens, amb una llàgrima abundosa que el fa llaminer al paladar, el que encara no sabíem és que i tot i això té un final fresc i excepcionalment llarg.

Es tracta d’un vi que combina a la perfecció els dos ingredients que han de caracteritzar un vi d’alta qualitat. D’una banda és agradable i complex, és a dir, que organolèpticament (les característiques que es perceben a través dels sentits) és un vi hedonista, que aporta plaer el beure’l. Però a més a més, reflecteix el caràcter dels vins locals, dels vins d’Alella, una identitat que s’ha forjat a través del seu paisatge i del seu clima, de les varietats tradicionals que l’home i la natura ha adaptat durant segles a l’indret, i de la manera de fer de generacions d’elaboradors locals. No se m’acudeix què més es pot demanar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa