VadeVi
Alta Alella 10 Brut Nature Gran Reserva, suma de terrer i talent
  • CA
Alta Alella 10

!–akiadsense–>

Alta Alella 10 Brut Nature Gran Reserva 2010

  • 100% Chardonnay ecològic
  • Fermentació en bota de roure francès de 2n any
  • Criança de 120 mesos en ampolla
  • Celler Alta Alella (DO CAVA)
  • Preu aprox.: 120 euros
  • Tel.: 93 469 37 20
  • Mail: [email protected]
  • Web: https://altaalella.wine/ca/

En l’anyada 2010 la família Pujol-Busquets Guillén van trobar les condicions idònies per iniciar un projecte que no veuria la llum fins al cap d’una dècada, el cava de col·lecció, l’Alta Alella 10. La idea, reflectida en el nom, era elaborar un cava amb una criança mínima en ampolla de 10 anys.

Per aquesta creació van triar la varietat chardonnay plantada a la zona del torrent de Vallcirera, un indret situat a 110 m d’alçada, orientat al sud-est i amb un sol composat per sauló, una arena resultant de la descomposició dels granits i que és el tipus de sol dominant a l’àrea geogràfica que composa la DO Alella.

L’Alta Alella 10 és, doncs, un cava caracteritzat per la trilogia formada per la varietat chardonnay, el terrer de sauló i el clima mediterrani litoral de la zona, marcat per la salinitat que hi aporta la proximitat del mar mediterrani. El quart eix definitori d’aquest cava és l’elaboració, que es va iniciar amb una verema dels raïms primerenca que els garantís una sanitat impecable i l’obtenció d’una acidesa natural màlica molt alta, imprescindible per les llargues criances. La fermentació del vi base es va fer en botes de roure francès de segon any. Finalment es va fer el tiratge i ha reposat 120 mesos abans de sortir al mercat per primera vegada. No se li afegeix cap mena de licor d’expedició.

Servit a la copa, en aquest cas una Zalto Universal, l’Alta Alella 10 presenta un color daurat intens amb reflexos verdosos. Net i brillant, el seu carbònic és minúscul.

En nas desprèn en un primer moment unes aromes de pinya caramel·litzada acompanyades de notes d’avellanes torrades que van deixant pas, poc a poc, a notes de compota de poma, brioxeria i records de mel, embolcallades per aromes de flors blanques.

En boca té una entrada delicada, amb un carbònic finíssim i molt ben integrat que fon només entrar en contacte amb la llengua atorgant-li untuositat. Una acidesa viva i ben present proporciona frescor , li dona tensió i equilibra el conjunt gustatiu, evitant que durant el pas de boca resulti pesat. Ampli en el seu recorregut, hi podem apreciar el conjunt gustatiu que ja intuíem en la fase nasal, de fruites caramel·litzades, espècies dolces, notes torrades i un punt salí. Té un final llarg i persistent.

És un cava amb una personalitat singular marcada pel seu origen, molt elegant i terriblement gastronòmic.

Aquest cava aixecarà el nivell de qualsevol taula on tinguin la sort de poder-lo gaudir. Després de tastar-lo el meu instint em va portar a que fos l’acompanyant d’uns medallons de rap cuinats amb un oli lleugerament perfumat amb all, unes orellanes picades i una picada feta amb pa torrat, ametlles i avellanes torrades i un rajolí de vi blanc, en aquest cas un vi de chardonnay del mateix celler. Apoteòsic!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa