VadeVi
Aretheal Colls de Porrera Blanc 2020, cercant l’espiritualitat del vi
  • CA

Després de molts anys vivint el món del vi des de darrera d’un taulell, en Marc Aguiló, un dels tres germans Aguiló, propietaris de les botigues Vins i Olis del Priorat i Aguiló Vinateria ubicades a Falset, ha volgut donar un pas més enllà i fer el seu propi projecte vinícola. Apassionat del vi, però també de la natura i del paisatge del Priorat ha volgut crear uns vins que representin aquests valors.

Sota el nom d’Aretheal, format per la contracció de dues paraules, Areté, molt utilitzada pels grans filòsofs de l’Antiga Grècia i que fa referencia a l’excel·lència i les virtuts que es poden aplicar tan a les persones com els objectes i Ethereal, paraula d’origen anglès que fa referencia a la cerca de la part etèria, sublim, fina. En paraules del mateix Marc Aguiló, “amb aquests vins busco la part espiritual del vi, les emocions, les passions, tot el que ens inspira a fer vi”.

Sota la direcció enològica de la Sílvia Puig, aquest vi s’elabora a partir de raïms de garnatxa blanca procedents de les finques que els Aguiló tenen a la partida dels Coll de Porrera, dins del terme de Falset. Situades al voltant dels 500 metres d’alçada els sòls són de llicorella. Es fermenten els raïms en bótes de roure francès noves, i posteriorment una part del vi té una criança d’un mes en les mateixes botes i una altre part del vi reposa en dipòsits d’inoxidable. Un cop s’unifiquen els dos vins es deixa en repòs en els dipòsits amb les seves lies fins al moment del seu embotellat.

El resultat és un vi de color groc palla amb reflexos verdosos. Net i brillant. Deixa una densa i abundant llàgrima, d’evolució lenta a la copa.

En nas és intens i certament complex. Hi trobem aromes de fruites d’os madures acompanyades de notes de flors blanques i records de caràcter balsàmic i d’espècies dolces.

En boca és voluminós, de tacte càlid i textura untuosa. Una bona acidesa és capaç d’equilibrar l’alcohol i donar-li certa frescor. Té un pas de boca on es mostra corpulent i marcat per les fruites madures sempre ben acompanyades de notes balsàmiques i de les espècies dolces. Llarg i persistent.

És un vi de marcat perfil gastronòmic, amb unes característiques que li permeten acompanyar un ampli espectre de plats. Ideal per la cuina marinera més potent, suquets de peix, marmitakos, bullabessa, peixos salsejats, però també farà bona parella amb carns blanques i formatges madurats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa