Blanc dels Aspres 2013

Celler Vinyes dels Aspres

DO Empordà

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 14 €

Tel. 619 741 442

Web: www.vinyesdelsaspres.cat

La varietat de raïm blanc més representativa de l’Empordà és la garnatxa (blanca o roja), que localment s’anomena lledoner. El que no era habitual fins fa relativament pocs anys, és fer amb aquesta varietat un vi blanc de criança, ja que se suposava que és un raïm que s’oxida i s’envelleix amb massa facilitat.

Per això a Vinyes dels Aspres han seleccionat una garnatxa especial, procedent de la vinya de les Corts, de terreny rocallós de granits i pissarres de poca fondària i pobre. Són ceps vells, de gairebé quaranta anys i baixa producció (menys de d’un quilo i mig per planta) veremats amb molta cura al punt òptim de maduresa. Concretament, el dia 26 de setembre es van seleccionar 14.730 Kg dels quals es va emprar només la primera fracció de most i en van sortir 9.938 ampolles, que representa un aprofitament de només el 50%. Va fermentar en bótes noves de roure d’Allier, on va estar quatre mesos amb les seves mares fins ser embotellat el gener del 2014 i des d’aleshores ha estat a l’ampolla, acabant d’afinar-se. Bé, això les ampolles que quedin, que són ben poques, atès que el vi està exhaurit al celler i ja comencen a comercialitzar la següent anyada, la del 2014.

Revisant un article que vaig publicar d’aquest mateix vi fa vuit anys, referent al de la collita 2004, la majoria d’apreciacions continuen essent vàlides, amb les excepcions de la producció, que en aquests anys s’ha doblat (4.406 se’n van embotellar aquell any) i del temps de criança, que s’ha escurçat a la meitat, se’ns dubte per obtenir un vi més fresc.

Tota aquesta explicació és per fer entendre que cal fer alguna cosa especial per elaborar un vi també especial. D’entrada, a la vista té un color atípic en una garnatxa blanca, i més en una amb criança: és groc pallenc, amb reflex verdós, el color dels vins frescos, en lloc del color d’or vell que es podria esperar en un vi blanc mediterrani, més en el cas d’una garnatxa fermentada i madurada en bóta.

Les aromes ho confirmen: és fresc, amb aromes balsàmiques de mel de romaní i de pinyó cru. Però la criança no ha estat debades, i li ha donat un tacte voluminós i més complexitat aromàtica, amb un rerefons de poma al forn amb brandi. A la boca és dens i llaminer i malgrat tot, amb l’acidesa adequada per ser fresc i amb un punt d’alcohol que el fa lleument licorós, amb deixos d’oruxo gallec.

Un vi excepcional per prendre amb peix blau, marisc potent o qualsevol peix amb prou força per no quedar eclipsat per aquesta força de l’Empordà. I una recomanació, com a maridatge de proximitat: aviat comença la temporada de garoines a l’Empordà, no cal que digui res més, oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa