VadeVi
Cara Nord Garrut 2018, vi de muntanya de caràcter amable
Cara Nord Garrut

!--akiadsense-->

Cara Nord Garrut 2018

100% garrut

Celler Cara Nord (DO Conca de Barberà)

Preu: 15 euros aprox.

Tel.: 973 176 029

Mail: hola@caranordceller.com

Web: https://caranordceller.com/

Xavier Favà en el seu Diccionari dels Noms dels Ceps i Raims, l’Ampelonímia Catalana publicat per l’Institut d’Estudis Catalans l’any 2001 fa referencia a l’etimologia del garrut tot dient que cal explicar-la amb l’ajut dels seus geosinònims. El 1871, la RevSI [XX, p. 295] ja parlava del garrut de Lleida com una subvarietat del monestrell i l’anomenava monestrell garrut. Del monestrell se n’ha destacat sovint la tendència natural a corbar els sarments. Això fa que s’enrosqui amb facilitat als arbres i que valgui per a emparrar. Resulta fàcil imaginar, que una varietat així pugui haver portat als parlants a derivar-la de garra -> garrut.

Avui dia, la majoria considera que el garrut és una nomenclatura que se li dona en alguns indrets a la varietat monestrell. Dins del seu projecte de recuperació de varietats autòctones que fa el celler Cara Nord, elabora un vi monovarietal de garrut. Els raïms de garrut per fer aquest vi provenen de ceps plantats a més de 800 m. d’alçada, enmig de boscos de roures i alzines, a la cara Nord de les Muntanyes de Prades.

Un cop elaborat aquest vi se li fa una doble criança, d’una banda la mitat del vi es col·loca durant sis mesos en àmfores de 500l. i l’altra mitat també durant sis mesos en bótes de roure francès de segon ús.

Presenta un color vermell grana intens amb reflexes lilosos. Capa força alta. Net i brillant.

En nas ens ofereix de seguida un bon grapat d’aromes de fruites vermelles, maduixes, gerds i cireres on es barregen les notes de les fruites fresques i les de compota i melmelades d’aquestes mateixes fruites. Tot seguit, a mesura que es va obrint, s’intensifiquen les aromes afruitades madures i van apareixent algunes notes florals (violetes), aromes d’herbes aromàtiques (farigola), tocs anisats. Tot sobre un fons de sotabosc i d’aromes de bosc mediterrani.

En boca té una bona entrada on de seguida es fa palesa un acidesa viva que aporta frescor, fa salivar i inicia un pas de boca llaminer, amb un taní polit, on les protagonistes són les aromes de fruita sempre ben acompanyades de les notes balsàmiques i sense deixar en cap moment de transmetre el seu caràcter de vi de muntanya. Final prou llarg.

És un vi molt interessant, que es pot relacionar amb elegància amb plats on les aus siguin les protagonistes, també els arrossos de muntanya i guisats tradicionals de pagès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa