VadeVi
Claret d’Albera, el nou vi del celler empordanès Martí Fabra
  • CA
Claret d'Albera

!–akiadsense–>

Claret d’Albera 2019

50% ull de llebre, 25% lledoner, 25% carinyena

Celler Martí Fabra (DO Empordà)

Preu aprox.: 6,50 euros

Tel.: 972 56 30 11

Mail: [email protected]

Web: https://www.cellermartifabra.com/

Mentre feien la verema del 2019 al celler Martí Fabra de Sant Climent Sescebes (DO Empordà) es van trobar amb unes vinyes que donaven poc grau per fer raïm negre, però que tenien un raïm de gran potencial i per això no va deixar passar l’oportunitat de vinificar-les.

Davant d’aquesta situació van optar per fer un nou vi, un vi singular que recuperés una antiga tradició de casa nostra que s’havia anat perdent davant del creixement dels vins rosats, un vi claret. Es van inspirar en el LLIBRE DELS SECRETS DE AGRICVLTVRA, CASA RVSTICA Y PASTORIL escrit l’any 1617 per Fra Miquel Agustí. En aquest llibre es parla del “claret de 3 nits”, un vi fet amb varietats negres que maceren de 2 a 4 nits, en funció de la pluviositat de l’any.

Segons ens comenten del celler Martí Fabra: “En realitat és el mateix tipus de claret que des de l’Edat Mitjana es feia a Bordeus. És un vi elaborat només amb varietats negres”. Els vins clarets, que no rosats, són típics de les zones de Navarra, Aragó, La Rioja, País Basc i d’algunes parts de les províncies de Soria, Burgos, Valladolid i León. Però en aquests indrets s’elaboren fermentant simultàniament raïms blancs i negres.

El Claret d’Albera està elaborat amb un cupatge format per un 50% d’ull de llebre, un 25% de lledoner i un 25% de carinyena. El raïm es va macerar durant tres dies i dues nits, tal i com ho vam trobar escrit als receptaris antics. Es va fermentar en tines de formigó on va reposar amb les mares 9 mesos.

Servit a la copa presenta un color gerd molt intens amb reflexos grana. Net i brillant.

En nas ens ofereix aromes molt intenses d’un bon reguitzell de fruites vermelles, maduixes, gerds, cireres, groselles,… acompanyades de notes florals, de pètals de rosa. A mesura que va evolucionant en la copa apareixen de fons notes de caràcter balsàmic, sempre subtils i en segon pla, per darrera de les aromes afruitades.

En boca té una entrada amplia amb una acidesa viva que li dona molta frescor i que l’acompanya en un pas de boca on mostra un taní sedós i molt polit. Textura carnosa i molt afruitat en tot moment, és un vi molt llaminer. Té un final llarg on apareixen algunes notes balsàmiques, de regalèssia, que el fan molt elegant. Persistent.

És un vi per gaudir-lo a tota hora i en tot moment. Si som colla cal assegurar-se de tenir-ne unes quantes ampolles. Mentre el tastava em portava directament als esmorzars de pagès, pa torrat ben sucat amb tomàquet, mongetes saltejades amb all i julivert, botifarra i carn de xai a la brasa, bons embotits artesans, sobretot embotits cuits com el bull o la botifarra del perol. Però també els berenars-sopars amb pa amb tomàquet, truites de tota mena, embotits, amanida de tomàquet, ceba de cop de puny i una bona ventresca de tonyina en conserva,…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa