El celler empordanès Vins de Taller va ser creat l’any 2002 pels germans Falcón, l’Antoni i el Ricardo, tot i que amb el pas del temps la societat es va ampliar amb un grup de socis i amics que comparteixen una mateixa manera de veure la vida. L’Antoni, un expert en plantes, jardins i paisatge, va convertir uns camps de Siurana d’Empordà en un vinyar on hi va plantar varietats poc usual per la zona i que avui, gairebé vint anys després, el conformen les varietats viogner, syrah, malbec, marselan, merlot, cortese, lledoner roig i monastrell.

El 2015, el germà i soci fundador del celler Ricardo Falcón va morir i l’Antoni li va voler dedicar un vi, el Reserva ’12 Edició Limitada, un vi negre elaborat amb les varietats merlot, marselan i malbec totes elles certificades ecològiques. Maceració de 21 dies i criança de 24 mesos en bótes de roure francès. No s’ha clarificat ni filtrat.

Servit a la copa presenta un color vermell cirera amb reflexos grana. Capa alta. Deixa una densa i abundant llàgrima, d’evolució lenta a la copa. En nas, és intens i malgrat la seva complexitat, en tot moment les aromes de fruites del bosc molt madures, dominen el conjunt aromàtic, sempre acompanyades de notes d’espècies dolces i d’aromes de cacau.

Voluminós i de tacte càlid en boca, amb una excel·lent acidesa, viva i ben present que domina la seva graduació alcohòlica, 14,5ºC, atorgant-li una frescor remarcable. Té un pas de boca sedós, amb un tanins molt ben polits, on es mostra corpulent i fa gala del seu caràcter afruitat. Les fruites del bosc molt madures destaquen per sobre de les notes especiades i d’alguns records balsàmics que figuren en segon pla. Final llarg que deixa un postgust molt llaminer.

És un vi fi i molt elegant, idoni per acompanyar sobretot plats de caça i carns vermelles, fins i tot les madurades.

La Senyoria, nou escumós de Les Vinyes del Convent | cedida

A més de 300 km de Vins de Taller, a l’altra punta de Catalunya, a Horta de Sant Joan (Terra Alta) hi trobem el celler Vinyes del Convent. Després de l’èxit de l’escumós Diferents, elaborat seguint el mètode tradicional amb garnatxa blanca, parellada i macabeu, amb una criança en ampolla mínima de 20 mesos, han afegit a la seva col·lecció de vins, un segon escumós, La Senyoria, també elaborat pel mètode tradicional, també amb les varietats garnatxa blanca, parellada i macabeu, però en aquesta ocasió amb una criança mínima de 32 mesos.

Quan es tasta La Senyoria, de seguida hi ha alguna cosa que et diu que és un escumós diferent, sense allunyar-se del perfil dels escumosos tradicionals, com ja succeïa amb el Diferents. La diferencia rau en el perfil organolèptic que ara està marcat per la seva criança més llarga. El carbònic presenta una bombolla més petita, que es fon en aterrar a la llengua donant-li volum i untuositat.

Una acidesa ben marcada, refresca la boca, li dona tensió i condueix l’escumós en un pas de boca on les notes afruitades, amb la garnatxa blanca actuant de solista, en són les grans protagonistes, les notes provinents de l’autòlisi, de la criança en ampolla, de llevats i de brioxeria arrodoneixen el conjunt. Aquest escumós singular i molt gastronòmic està emparat per la DO Terra Alta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa