VadeVi
Giró Ribot Giró2 2011: viatge de tornada a casa

Giró Ribot Giró2 2011

Sense DO

Etiquetat en castellà, català i anglès

PVP. Aprox. 9,50 €

Tel. 938 974 050

Web: www.giroribot.es

La varietat de raïm giró blanc és originària de Catalunya, des d’on va arribar primer a Mallorca i després a Sardenya a l’època de dominació catalana. Però encara havia de fer un salt més gran, i és una de les “mission grapes” les varietats de raïm que van iniciar la viticultura a Amèrica quan els religiosos de la corona espanyola les hi van portar. Un d’aquests missioners, el mallorquí Juníper Serra va portar a mitjans segle XVIII els ceps de giró blanc de Mallorca a Califòrnia. Però amb el pas dels anys i la plaga de la fil·loxera entremig, aquesta varietat pràcticament només ha sobreviscut a Sardenya, on és relativament freqüent.

Fa uns vint anys el vitivinicultor manacorí Toni Gelabert la va recuperar a partir dels pocs ceps que encara va poder trobar a Mallorca i fa uns mesos la conselleria d’Agricultura del Govern Balear n’ha autoritzat la utilització juntament amb la varietat negra també autòctona gorgollassa, per a l’elaboració del vins amb la denominació Vins de la Terra de Mallorca.

El retorn a Catalunya del raïm giró blanc o ros com se l’anomena a Mallorca -que no té res a veure amb el giró negre valencià, que és l’adaptació local de la garnatxa negra- es va completar quan el celler Giró Ribot, per coincidència amb el nom, en va portar esqueixos del celler de Toni Gelabert i els va conrear a la seva finca de Santa Fe del Penedès per elaborar aquest Giró2 o Giró al quadrat -dues vegades giró- que no duu la DO Penedès, atès que no és una varietat autoritzada pel consell regulador de la DO.

Per a l’elaboració d’aquest vi, l’enòleg del celler, Joan Rovira, amb experiència en l’elaboració de vins amb altres varietats autòctones poc freqüents com el sumoll, ha desenvolupat un mètode sofisticat, en el que un 35% del raïm ha estat fermentat en bóta nova de roure francès i sotmès a un procés de criança, mentre la resta del raïm ha estat processat en dipòsit.

El resultat de tanta feina compensa amb escreix els esforços: és un vi de color palla amb reflex verdós, i a les aromes no hi apareixen les notes de criança, sinó deixos de pinyol de préssec i notes lleument vegetals d’herba fresca. A la boca és dens, carnós, sec i fresc, agradablement amarg, elegant i sofisticat.

I amb el valor afegit de la recuperació del patrimoni perdut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa