VadeVi
Giró Ribot Spur Brut Reserva 2011: la puresa del suc de raïm
  • CA

Giró Ribot Spur Brut Reserva 2011

DO Cava

Preu Aprox. 11 €

Etiquetat en català

Tel. 938 974 050

Web: www.giroribot.es

La última novetat de les caves Giró Ribot de Santa Fe del Penedès és l’Spur, un cava brut reserva fet sense cap sucre afegit que no sigui procedent del raïm amb el qual s’elabora. L’enòleg del celler, en Joan Rovira, el fa amb un cupatge de macabeu (45%), xarel·lo (40%), chardonnay (10%) i parellada, i en destaca el seu “mètode innovador”. La criança en ampolla és de 24 mesos i la producció d’aquesta primera anyada és de 15.000 ampolles.

El mètode tradicional amb el que s’elaboren tots els caves i també els champagnes francesos, consisteix a afegir al vi base llevats i de 22 a 24 grams aproximadament de sucre procedent de canya o de remolatxa, i embotellar-lo. Un cop l’ampolla tapada hermèticament, els llevats fermenten el sucre afegit i generen alcohol, que incrementa el grau fins els aproximadament 11,5 que solen tenir els caves, i gas carbònic, que en quedar atrapat dins l’ampolla, genera les bombolles que caracteritzen els vins escumosos.

En el cas de l’Spur, perquè realitzi la segona fermentació, en lloc de sucre se li afegeix el most que al seu moment es va guardar en fred per impedir que fermentés. Aquesta aportació de most potencia les notes de fruita del raïm i el fan més aromàtic i llaminer que amb la utilització convencional de sucre. També al moment del desgorjat o degollament, al licor d’expedició se li torna a afegir most, en lloc de sucres, per aconseguir un brut “més pur”.

A la boca no és un cava molt potent, és més aviat de cos mitjà i el tret que més li destaca és la frescor, tot i els 24 mesos de criança, amb una acidesa marcada que queda compensada per la sensació afruitada i un punt llaminera. La bombolla és viva i alegre, però persistent i poc agressiva.

A les aromes domina la fruita esmentada abans, raïm, poma verda, litxi i notes cítriques d’aranja i llimona madura, amb només lleus notes de brioix procedent dels llevats. Vist en conjunt, destaca per una percepció de la fruita més intensa del que és habitual i per un equilibri molt destacat entre frescor i la serenitat que li aporta la criança de dos anys en ampolla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa