La gorgollassa és una de les varietats de raïm negre autòctones de l’illa de Mallorca. De brotació tardana i cicle de maduració llarg, aquesta varietat prefil·loxèrica emparentada amb la monastrell, és poc productiva, molt irregular i sensible a les malalties de la vinya. Segurament per aquests motius, tot i que no se sap amb certesa, es va deixar de conrear a principis del segle XX.

Vins Can Majoral, un petit celler familiar nascut al 1979 al municipi d’Algaida, al centre de Mallorca, és un dels cellers que més s’ha destacat en la recuperació d’aquesta varietat. El celler disposa de 17 hectàrees de vinya pròpia on hi conreen 14 varietats de raïm diferent, totes sota els preceptes de l’agricultura ecològica.

La Gorgollassa de Vins Can Majoral és un vi monovarietal on s’hi poden identificar els trets més significatius d’aquesta varietat. És un vi que servit a la copa presenta un color granatós amb els característics reflexes violacis. Capa mitja. Net i brillant. Deixa una lleugera llàgrima a la copa.

Prou intens, inicialment ofereix aromes que ens recorden els caramels de toffee. En anar-se esvaint, van deixant pas a aromes de fruites vermelles, sobretot de cireres i groselles, acompanyades de lleugeres aromes d’evocació floral i de subtils notes balsàmiques, de fenc, quedant les notes làctiques en un segon pla.

En boca té una entrada amb cert volum on hi destaca una acidesa molt agradable que li dona frescor. El pas de boca està marcat pel seu tacte sedós gràcies a uns tanins suaus i arrodonits i pel seu caràcter afruitat. Les aromes de fruites estan acompanyades de notes de regalèssia, clau d’olor juntament amb altres aromes especiades i balsàmiques que provenen de la seva criança en bota, una criança que també li aporta textura i una certa complexitat. Final força llarg i persistent. Molt llaminer.

La Gorgollassa acompanyarà magníficament plats on les aus com el colomí,  la guatlla o la perdiu roja en siguin les protagonistes, encara que també farà els honors a les parts més tendres i delicades de la vedella, com el filet o la entrama, cuinades a la planxa o a les brases.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa