VadeVi
Istiu 2017, el vi salvatge de Vinyes dels Aspres
Istiu 2017

!--akiadsense-->

Vinyes dels Aspres Istiu 2017

DO Empordà

Pvp. Aprox: 22 euros

Etiquetat en català

Tel. 619 741 442

Mail: vinyesdelsaspres@vinyesdelsaspres.cat

Web: http://www.vinyesdelsaspres.cat

El celler Vinyes dels Aspres de Cantallops (Alt Empordà) ha tret recentment al mercat el seu primer vi elaborat sense sulfits afegits. És un vi blanc brisat elaborat amb lledoner blanc (és com en diuen garnatxa a l’Empordà), del qual s’han elaborat 600 ampolles.

La collita del 2017 a l’Empordà es va caracteritzar per un excel·lent estat sanitari de les vinyes. Això va animar al responsables de Vinyes dels Aspres a experimentar amb diverses varietats de raïm en l’elaboració de vins sense sulfits afegits. De totes les proves que van fer la que més els va agradar va ser el vi elaborat amb lledoner blanc.

El lledoner blanc procedeix de les vinyes plantades ara fa 4 anys a la finca anomenada Camp dels Clots. El sòl d’aquesta vinya és de granits i pissarres amb un contingut baix en matèria orgànica.

Es va deixar macerar el most amb les seves pells durant una setmana en dipòsit d’inox i just després de premsar es va passar en bótes usades de roure francès de 225l, on va fer la fermentació de manera espontània amb els seus llevats salvatges i sense addició de sulfits. Es va deixar reposar a la bóta durant 4 mesos.

Es presenta amb una ampolla borgonyesa especial, vestida amb una atractiva etiqueta de disseny sobri i elegant i amb una càpsula de lacre de cera.

El seu color daurat intens amb tons ataronjats, de coure, d’or vell ja ens indica que estem davant d’un vi singular i ens recorda que és un vi brisat. Net i brillant. La llàgrima abundant que deixa a la copa, densa i de lenta evolució avisa de la seva graduació de 15% vol.

Ens ofereix un conjunt aromàtic molt agradable i molt mediterrani amb aromes de flors seques, garriga, marfull, llorer, flor d’ametller, d’infusió de camamilla, que ens transporta a les aromes dels antics vins de pagès que es feien en moltes masies.

En boca té un entrada potent. És dens i voluminós. Una acidesa viva i ben esmolada té prou capacitat per atorgar-li frescor i per fer de fil conductor d’unes aromes de fruites madures, de melmelada de taronja, de poma al forn, de codonyat, d’espècies dolces i les omnipresents notes balsàmiques en un pas de boca salí, molt llaminer, on es mostra cremós, ampli i lleugerament secant. Molt llarg, per via retronasal ens retorna les aromes d’infusions d’herbes i de flors seques que ens donen un cert record als vins de criança oxidativa. Convida a repetir.

L’Istiu és un vi molt ben elaborat que de ben segur que creixerà en els propers mesos. Caldrà estar-ne ben atents a la seva evolució. El recomano a tots aquells que hagin tingut una mala experiència amb vins sense sulfits. Molt adequat per gaudir-lo sol, com aperitiu, com a copa de mitja tarda com per acompanyar ostres, anxoves de l’escala, tota mena de rissottos i arrossos caldosos on el peix i el marisc en siguin els protagonistes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa