VadeVi
Jean Leon 3055 Rosé 2014: un rosat a l’alçada del mite
  • CA

Jean Leon 3055 Rosé 2014

DO Penedès

Etiquetat en català

PVP Aprox. 10 €

Tel.: 938 117 562

Web: www.jeanleon.com

Per entendre l’origen d’aquest vi llegendari, s’ha de parlar del seu creador, Ceferino Carrión, més conegut com a Jean Leon, un càntabre que als anys quaranta del segle passat va emigrar als EUA. Després de fer de taxista i d’allistar-se a l’exèrcit, va treballar al restaurant de Hollywood de Frank Sinatra i del jugador de beisbol Joe di Maggio. Allí va fer amistat amb altres actors, fins que el 1956 va crear el seu propi restaurant, La Scala, associat amb James Dean. L’èxit d’aquest local, en el que es reunien les estrelles de l’època i on es consumien els millors vins del món, el va impulsar a elaborar el seu propi vi. Així, el 1962 va comprar 150 hectàrees al Penedès i va aconseguir sarments de cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay d’alguns dels cellers de més renom internacional, com Chateau Lafitte Rotschild, La Lagune o Corton Charlemagne, amb els quals, davant la sorpresa dels pagesos locals, va empeltar les vinyes, amb unes varietats aleshores del tot desconegudes.

Finalment, el 1969 va néixer el seu primer vi, el negre Cabernet Sauvignon Gran Reserva, que només s’elabora en les millors anyades. El 1994 Torres va comprar el celler, mantenint l’enòleg que des del començament havia estat el veritable autor del vi: Jaume Rovira, que ha estat al capdavant del celler -i encara ara hi va habitualment- fins que arribada la jubilació va ser rellevat pel tècnic actual, Xavier Rubires.

La gamma 3055 és la que recull els vins més joves i frescos del celler, un blanc, un negre i aquest rosat, certificats tots tres com a procedents de l’agricultura ecològica per Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. El nom -3055- l’agafen del número de llicència del taxi que va conduir per guanyar-se la vida el jove Ceferino Carrión pels carrers de Nova York tot just arribat als EUA.

Com correspon un celler que elabora vins inspirats en els vins francesos que se servien els anys daurats de Hollywood al restaurant La Scala, els vins de Jean Leon s’elaboren amb les varietats de raïm més conegudes, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot i pinot noir. El Rosé està fet amb un cupatge que ha evolucionat amb el pas dels anys i si les últimes anyades estaven elaborades a base de merlot amb petites aportacions de cabernet sauvignon, el del 2014 és un monovarietal de pinot noir. I s’ha de dir que el canvi li ha anat bé, ara és més fresc i elegant.

És un rosat pàl·lid, a l’estil dels rosats de la Provença, de color de pell de ceba amb reflex de pètal de rosa. Les aromes són anisades i de préssec, amb un punt molt subtil de cirera (kirsch).

A la boca és molt fresc, però a diferència d’alguns rosats pàl·lids catalans recents, nascuts arran de la moda, no és prim ni aigualit, sinó que té una certa estructura -la raonable per a un rosat- i un punt elegant d’aspror tànnica. I és un vi llarg, amb un final a la boca on apareix la maduixa àcida i fresca. Després d’anteriors anyades més llamineres i menys fresques, ara ja es pot dir que Jean Leon té un rosat al nivell d’excel·lència que li pertoca a una marca mítica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa