VadeVi
Jean Leon Viña Gigi 2012: Un pioner que manté l’estatus
  • CA

Jean Leon Viña Gigi 2012

DO Penedès

Vi de producció ecològica certificada

Etiquetat en castellà, català i anglès

PVP. Aprox. 18,50 €

Tel. 938 995 033

Web: www.jeanleon.com

Per entendre l’origen d’aquest vi llegendari, s’ha de parlar del seu creador, Ceferino Carrión, més conegut com a Jean Leon, un càntabre que als anys quaranta del segle passat va emigrar als EUA. Després de fer de taxista i d’allistar-se a l’exèrcit, va treballar a Hollywood al restaurant de Frank Sinatra i del jugador de beisbol Joe di Maggio. Allí va fer amistat amb altres actors, fins que el 1956 va crear el seu propi restaurant, La Scala, associat amb James Dean. L’èxit d’aquest local, en el que es reunien les estrelles de l’època i on es consumien els millors vins del món, el va impulsar a elaborar el seu propi vi, que, lògicament, havia d’estar a l’alçada.

Per fer-ho, va buscar un indret adient, i potser en record a la seva infància, passada a Barcelona, el 1962 va comprar una finca de 150 hectàrees al Penedès.

Ja tenia l’indret, ara li calien els ceps adeqüats per a elaborar els vins, a l’estil dels grans vins francesos que servia al seu restaurant -no oblidem que aleshores els vins i les varietats de raïm catalanes no teníen cap prestigi. Finalment -i s’expliquen moltes anècdotes de com ho va fer- va aconseguir fusta de cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay d’alguns dels cellers de més renom internacional, com Chateau Lafitte Rotschild, La Lagune o Corton Charlemagne, amb la qual, davant la sorpresa dels pagesos locals, que no coneixien cap d’aquests raïms, va empeltar les vinyes, fins que a la fi dels anys seixanta van començar a elaborar els primers vins, que gràcies als seus contactes, s’exportaven majoritàriament als EUA.

El 1994, quan Jean Leon ja coneixia la malaltia que patia, va vendre el celler a Torres i va dedicar els seus últims mesos a viatjar pel món en el seu veler. Torres va mantenir l’enòleg que des del començament havia estat el veritable autor del vi: Jaume Rovira, fins que es va jubilar el 2008 -tot i que gairebé cada dia encara passa pel celler- i l’actual enòleg, Xavier Rubires, ha continuat la seva tasca.

El Viña Gigi és un dels quatre Vins de Finca -la màxima distinció oficial atorgable a un vi català- del celler, els elaborats amb els primers ceps que van plantar Jean Leon i Jaume Rovira. S’elabora, doncs, exclusivament amb el raïm d’aquest ceps plantats el 1967, els més vells de chardonnay a Catalunya. És un blanc fermentat en bóta de roure francès de 225 litres, mètode en el qual també va ser pioner a l’Estat espanyol, i hi fa una criança d’uns sis mesos.

És un vi amb un color daurat més intens que el dels vins joves, que insinua la seva criança en bóta. A les aromes hi ha tot un ventall de matisos, que van de la fruita blanca madura: préssec i albercoc, pàssant per notes vegetals d’herba fresca que donen pas a la pastisseria: mantega i brioix, amb un final lleumet torrat i especiat.

A la boca és dens, corpori, i tot i això, de pas fàcil i elegant. Amb el que més impressiona, però, és amb una acidesa final que fa salivar i el refresca i amb un reregust llarg, que dura en boca tot el que vulguis esperar fins el següen glop.

És un vi d’alt nivell, extraordinàriament equilibrat, i amb alguna cosa d’especial i inexplicable que fa que valgui més la pena obrir-ne una ampolla i beure-se’l, que no pas seguir perdent-se un tros d’història i un pioner en els vins d’alt nivell catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa