VadeVi
La Joaquina 2016, recuperació d’una varietat tradicional per l’homenatge a una gran dona
Joaquina 2016

!--akiadsense-->

La Joaquina 2016

Escanyavella, macabeu, viognier

Clos de l’Asentiu (Vall Llach, DOQ Priorat)

Preu aprox.: 18,50 euros

Etiquetat en català

Tel.: 977 82 82 44

Mail: celler@vallllach.com

Web: http://www.vallllach.com/

Clos de l’Asentiu és el projecte més personal de l’Albert Costa, l’enòleg i ànima mater del celler Vall Llach de Porrera (DOQ Priorat). A través d’aquest projecte l’Albert deixa via lliure a la seva intuïció i fa aquells vins que li permeten experimentar i divertir-se a la vegada. Són vins de petita producció on cadascun d’ells té un relat al darrera i amb un marcat compromís amb l’entorn natural i social de Porrera.

Un d’aquests projectes ha estat dedicar un vins a les dones grans de Porrera que en la seva joventut s’havien dedicat a la viticultura. El tercer vi d’aquesta sèrie, fet en homenatge a la octogenària Joaquina és un vi que en la seva gènesi hi ha el propòsit de preservar una de les varietats tradicionals del Priorat i que per diverses raons en queden molt pocs ceps, l’escanyavelles.

La Joaquima és un vi blanc jove elaborat majoritàriament amb escanyavelles, en porta un 75%, i la resta del cupatge es completa amb macabeu i viognier. Fruit del compromís social que hi ha darrera del projecte l’Albert fa un donatiu de 2 euros a l’Ajuntament de Porrera per cada ampolla venuda d’aquesta sèrie dedicada a les dones grans de Porrera per tal de finançar projectes de lleure per la gent gran.

La Joaquima 2016 em va venir al cap quan estava cuinant un plat tan tradicional d’aquestes dates com és el bacallà amb panses i ous durs. Aquest plat forma part de la meva memòria gastronòmica lligada a la infantesa. És un plat que la meva mare cuinava per Pasqua, normalment el Divendres Sant, i que cada vegada que el cuino em trasllada en el temps, a les festes de Pasqua de la meva infantesa a Gironella (Berguedà) amb la mare cuinant per la família. A mesura que anava cuinant el plat, les seves aromes em suggerien cada vegada amb més força que l’acompanyés de la Joaquina, tastat no feia massa temps, així que vaig baixar al celler i en vaig prendre una ampolla.

Vaig obrir l’ampolla de Joaquina i el seu color groc palla, netedat i brillantor, van il·luminar la copa. De seguida les seves aromes anisades, de fonoll, van arribar al nas, seguides de més notes balsàmiques i herbes aromàtiques que poc a poc van deixar pas a les aromes de fruites tropicals com la pinya i el litxí i alguna nota fumada.

En fer-ne un glop, la seva entrada en boca és de tacte càlid, amb una acidesa discreta fruit del pols constant amb l’alcohol per oferir una certa frescor. En el pas de boca es mostra força ampli, estructurat, untuós, afruitat i amb records balsàmics amb un final lleugerament amargós i molt persistent. És un vi que malgrat no tenir cap mena de criança, té un caràcter marcadament gastronòmic i, malgrat que pot combinar amb altres menges, va resultar un sensacional acompanyant pel bacallà amb panses i ous durs.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: anamaria a abril 23, 2019 | 08:06
    anamaria abril 23, 2019 | 08:06
    Joaquima un gran nom per un vi

Nou comentari

Comparteix