VadeVi
Llegat Llopis 2016, la cara més seriosa de la Malvasia de Sitges
  • CA
Llegat Llopis 2016

!–akiadsense–>

Llegat Llopis 2016

100% malvasia de Sitges

Celler Hospital de Sitges (DO Penedès)

Preu aprox.: 19,00 euros

Tel.: 93 379 72 13

Mail: [email protected]

Web: https://cellerdelhospital.cat/

Des de la perspectiva actual sembla inversemblant que a principis del segle XVIII, els ceps de malvasia ocupessin una quarta part de la terra que es conreava en el terme municipal de Sitges. Tal i com va succeir en altres indrets de Catalunya arran de mar on a inicis del segle XX es va desenvolupar el turisme, aquest va ser un factor determinant pel declivi del conreu de la malvasia en favor de la construcció d’equipament turístics.

Temorós de que la malvasia pogués acabar desapareixent, l’advocat i diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades, enamorat d’aquesta varietat i propietari de diverses finques on es conreava a més del celler Llopis que elaborava vins amb aquesta varietat, va llegar poc abans de morir, l’any 1935, tot el seu patrimoni vitivinícola a l’Hospital de Sant Joan Baptista amb la premissa de que es continués el conreu i l’elaboració de vins amb aquesta varietat. Gràcies a aquest fet, en part, avui podem continuar gaudint dels vins elaborats amb aquesta varietat.

Així es va crear el Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges com a protector del llegat històric que representa la Malvasia de Sitges. Entre els seus elaborats destaca la Malvasia de Sitges Dolça, un vi de criança oxidativa en bota de castanyer durant un període d’entre 5 i 6 anys.

El Llegat Llopis és el seu vi més complex. Elaborat amb malvasia de Sitges, es fermenta 1/3 del most en bótes de roure francès i es deixa criar en elles durant 4 mesos i els 2/3 restants es fermenten en dipòsit d’acer inoxidable. El vi resultant és un cupatge d’aquestes dues elaboracions.

Servit a la copa presenta un color groc intens amb reflexos daurats. Net i brillant.

Molt varietal en nas, ens ofereix aromes profundament afruitades, barreja de notes cítriques, tropicals dolces, de pinya natural, i de fruites d’estiu amb os, préssec madur i pell d’albercoc. A mesura que va evolucionant apareixen certes notes de la criança que acaben d’arrodonir el conjunt.

En boca té una entrada on es mostra prou voluminós, amb una acidesa viva però equilibrada gràcies al pas per bóta d’una part del vi, que també li atorga una textura untuosa. El pas de boca està marcat per una bona frescor i per les aromes afruitades, madures i llamineres, en bona harmonia amb les aromes provinents del seu pas per bóta. Llarg i persistent.

Un vi molt versàtil i gastronòmic, que sorprendrà als paladars pocs acostumats a aquesta varietat però que donarà grans alegries si el sabem acompanyar de formatges de pasta tova que ja tinguin una certa evolució o pastes premsades de llet crua de vaca. És un vi molt o molt formatger!!!! A part dels làctics, es relacionarà amb solvència amb la cuina del mar, des dels peixos fregits fins als mariscs, passant per tota mena d’arrossos i pastes acompanyades de peix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa