VadeVi
Mas Comtal Petrea Chardonnay 2014, l’elegància dels clàssics
  • CA
Petrea Chardonnay

!–akiadsense–>

Mas Comtal Petrea Chardonnay 2014

100% Chardonnay.

10 mesos de criança en bótes noves de roure europeu de torrat mig

Celler Mas Comtal (DO Penedès)

Preu aprox.: 23,50 euros

Etiquetat en català

Tel.: 93 897 00 52

Mail: [email protected]

Web: http://www.mascomtal.com/

Una de les accepcions que podem trobar en el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per a la paraula clàssic, és que ha representat la maduresa o un moment culminant dins una literatura, dins un art, etc., i és considerat un model digne d’imitació. Així, contextualitzada al món del vi, un vi clàssic seria aquell que ha representat la maduresa o un moment culminant, i és considerat un model digne d’imitació.

Dins dels vins blancs, probablement uns dels més clàssics serien els vins blancs elaborats amb la varietat chardonnay fermentats i criats en bótes de roure, inspirats en els grans vins blancs elaborats a la regió francesa de la Borgonya.

Els vins de tall clàssic, com totes les arts (música, pintura, literatura,…)i els objectes clàssics (mobles, utensilis,…), són atemporals i estan per sobre de modes i tendències. Són vins que són capaços de perdurar en el temps, i malgrat estar molt lluny dels patrons de consum d’un moment determinat, sempre hi ha un moment per gaudir-los.

Totes aquestes reflexions em venen al cap mentre estic assaborint una copa d’un vi que cada cop que el tasto m’emociona. El Petrea Chardonnay que elabora el celler Mas Comtal d’Avinyonet del Penedès és, sota el meu criteri, un dels vins més elegants que s’elaboren actualment a Catalunya. Aquesta és una afirmació que ja fa uns quants anys que faig, pel que per mi, ja fa uns quants anys que aquest vi ostenta aquesta distinció. Cada nova anyada, cada anyada antiga que tinc ocasió de tastar, em confirma aquesta opinió.

El Petrea Chardonnay és un vi de tall clàssic, com els grans temes de Frank Sinatra, les pel·lícules del Woody Allen o les obres de la Mercè Rodoreda.

S’elabora a partir del millors raïms de la varietat chardonnay de les finques pròpies del celler i només en les millors anyades. Fins l’anyada 2013 es presentava amb una ampolla bordelesa, que amb l’anyada 2014 ha estat canviada a una ampolla borgonyesa. Cadascuna de les diferents anyades del Petrea Chardonnay s’etiqueta amb una reproducció d’una pintura especialment creada per l’ocasió.

Inicia la seva fermentació en dipòsits d’inox i l’acaba en les bótes de roure europeu de torrat mig, noves per cada anyada, on farà la seva fermentació malolàctica i la criança de 10 mesos, durant la qual s’efectua periòdicament un battonage“> amb els llevats de fermentació. Surt al mercat amb una criança mitja en ampolla d’uns tres anys.

Presenta un color groc daurat intens, net i brillant. Deixa una abundant llàgrima a la copa, densa i d’evolució lenta.

Complex en nas, de seguida que ens acostem la copa es perceben aromes d’ebenisteria preludi d’aromes de fruites madures, préssec, albercoc i mango, acompanyades de notes cítriques dolces, aranja, codony. Mel. Notes de flors seques i flor de taronger.

En boca és voluminós, de seguida arriba a tots els racons en un pas on exhibeix nervi, cos i estructura. Glicèric, untuós i salí. Té molt bon pes en boca i una excel·lent acidesa. Ens retrobem amb la fruita madura ara acompanyada de notes torrades i caramel·litzades amb un final delicadament amarg. Llarg i molt persistent. Finor i elegància!

Gastronòmic per excel·lència, és un vi que farà una gran parella amb plats clàssics com uns canelons de pollastre de pota negre del Penedès amb foie-gras i una beixamel trufada, una sopa bullabessa, un bacallà a la llauna o un rostit de qualsevol tipus d’au.

Ara bé, si teniu la sort de poder aconseguir alguna anyada antiga d’aquest vi, aleshores es converteix en un grandiós company de tertúlies i sobretaules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa