VadeVi
Perlat Garnatxa 2014: la delicadesa d’un gegant
  • CA

Perlat Garnatxa 2014

Cellers Unió

DO Montsant

Etiquetat en català

Preu aprox. 8 €

Tel. 977 330 055

Web: www.cellersunio.com

Creada l’any 1942, Unió és una cooperativa de segon grau que integra més d’un centenar de cooperatives principalment de les comarques tarragonines, i també lleidatanes, de l’Aragó, de Castelló i de les Balears. Produeix i comercialitza quatre productes característics de la mediterrània com són el vi, l’oli d’oliva, l’ametlla i l’avellana. En l’àmbit del vi, Cellers Unió és un gegant que embotella cada any uns deu milions d’ampolles dels 20 milions de litres que elabora, que es venen a 25 països d’arreu del món.

A Catalunya controla unes 4.400 hectàrees de vinya repartides en sis denominacions d’origen: Catalunya, Cava, Montsant, Priorat, Tarragona i Terra Alta. Una de les dades que poden donar idea de les dimensions de la producció és que tenen unes 12.000 bótes de roure per a la criança de vins, que si les estimem amb un cost aproximat de 500 euros cadascuna, ens donarien uns exorbitants 6 milions d’euros en bótes, això sense comptar el preu del vi amb que estan plenes.

Però no tot és gegantisme: el fet d’integrar tantes cooperatives fracciona la producció i a la DO Montsant l’elaboració dels vins amb marca Perlat -la gamma més alta que elabora en aquesta DO- es concentra a les instal·lacions de la cooperativa dels Guiamets, que tot i ser un celler gran per a aquesta DO, no deixa de ser un celler mitjà si el comparem amb els del Penedès.

És per això que són capaços de separar els vins per varietats o per selecció de vinyes i per tant, poden fer elaboracions molt concretes i afinades. Tan és així que el seu Perlat Garnatxa 2014 es va endur una medalla d’Or al concurs Garnatxes del Món, on un jurat format per 80 experts van tastar i jutjar a cegues vins dels principals països elaboradors de vins amb aquesta varietat.

Fugir dels excessos

Es tracta d’un vi elaborat al 100% amb garnatxa i amb un any de criança en bóta. No respon, però, al prototip de vi mediterrani elaborat amb aquesta varietat, molt càlid i llaminer, i és que, segons comenta el director tècnic de Cellers Unió, Josep Anton Llaquet, “Fugim de les maduracions i concentracions excessives a les que es va arribar fa pocs anys. El nostre l’objectiu és assolir finor i elegància, sense perdre la tipicitat del territori i la varietat”.

No és, doncs, un vi de color molt negre, ni d’una graduació molt alta. Tot i que amb 14ºAlc. ningú pot dir que sigui un vi feble, no s’enfila cap els 15 o més graus als que sovint arriben les garnatxes de la DO Montsant i la veïna DOQ Priorat.

El color, doncs, és granat, d’intensitat mitjana i amb el voraviu de robí i un reflex encara lleument blavós que anuncia que li queda encara molta vida per endavant a l’ampolla.

A les aromes, lògicament, la fruita vermella domina, i és que la varietat i l’origen mediterrani manen, però es tracta de fruita fresca, de maduixa encara amb un punt àcid, de nabius i de gerds, però no hi ha gens de notes de melmelada ni de fruita confitada. Al contrari, més aviat hi ha notes d’herbes aromàtiques, fins i tot un mentolat lleu, que es combina amb els tocs especiats de la criança en bóta: canyella i pebre blanc.

A la boca, l’entrada és fresca i àgil, espurnejant com un vi jove, però amb la finor dels de criança, amb un pas fàcil i poc agressiu. El final és llarg, amb un lleu toc amarg a la boca i amb les aromes de fruita vermella que tornen al nas.

És, doncs, un vi equilibrat, que segurament va captivar el jurat de les Garnatxes del Món perquè va agradar tant els jurats procedents del climes més calents -els catalans, els de la resta de l’Estat espanyol o el sud d’Itàlia, que apreciem els vins càlids, com els procedents d’indrets de clima més fred, que tenen la frescor com a tret distintiu dels vins de qualitat. I a 8 euros, que és el que cobren per un gintònic no gaire glamurós, jo miraria de tenir-ne sempre alguna ampolla de reserva a mà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa