VadeVi
Plana d’en Fonoll S Sauvignon Blanc 2015: la curiositat més fresca
  • CA

Plana d’en Fonoll S Sauvignon Blanc 2015

Sant Josep Vins

DO Catalunya

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 9 €

Tel.: 977 428 352

Web: santjosepwines.com

Sant Josep Vins dóna nom al celler de l’Agrícola Sant Josep, una cooperativa agrària situada a Bot, a les Terres de l’Ebre. Conreen 550 hectàrees de vinya en una zona de la plana terraltenca molt influenciada pels Ports de Tortosa – Beseit i, de manera majoritària, ho fan amb les varietats de raïm autòctones, les garnatxes blanca i negra, que embotellen sota les marques Clot d’Encís i Llàgrimes de Tardor, que s’elaboren des de la collita 1996.

Justament per diferenciar els vins que elaboren amb varietats foranes, fan servir la marca Plana d’en Fonoll, i emparen aquest vins sota la DO Catalunya, en lloc de la DO Terra Alta de la resta dels seus vins. És el cas d’aquest nou Plana d’en Fonoll S Sauvignon Blanc 2015. La “s” que hi ha al mig del nom del vi fa referència a qualitat “seleccionada” i s’aplica només als vins de gamma més alta de la marca Plana d’en Fonoll.

A l’Agrícola Sant Josep només compten amb 5 hectàrees de sauvignon blanc, amb vinyes d’edats compreses entre els 4 i els 20 anys. La primera parcel·la d’aquesta varietat la va plantar el 1996 en Francisco -Cisco- Martí Alcoverro (Bot, 1950), viticultor i soci de la cooperativa.

Cisco explica perquè el sauvignon blanc no és molt comú en zones mediterrànies com la Terra Alta. Segons explica “els primers anys de la plantació no van ser gens fàcils i calia vigilar de ben a prop la vinya”. Però amb treball i experiència han arribat a conèixer-la molt bé: “els seus raïms volen més ombra que sol i a més hem de controlar molt bé el vigor per evitar que la vegetació tingui un creixement exuberant”. Comparant-la amb el raïm de referència de la comarca, la garnatxa blanca, requereix atencions i treballs addicionals.

Així doncs, per què plantar sauvignon blanc? Cisco, que en aquells anys presidia l’Agrícola Sant Josep, tenia la idea que el celler podria utilitzar-la per elaborar blancs de cupatge amb garnatxa, per reforçar-li la intensitat aromàtica, que és el punt fort d’aquest raïm originari de la vall del Loira i de Bordeus.

Respecte a perquè ara s’ha elaborat un monovarietal amb aquest raïm, l’enòloga del celler, Amparo Amaro, explica que “fa anys que intentem elaborar blancs monovarietals a partir de varietats diferents a la garnatxa. Aquest és el primer i aconseguir-ho amb sauvignon blanc ha estat un gran repte per a tot l’equip del celler i crec que suposa un gran orgull per a tots els socis que treballen amb la varietat”.

Bé deixant de banda l’orgull que pugui ocasionar als socis, ens podem preguntar quin sentit té ara treure aquest vi, en un moment en que des de la Terra Alta s’està potenciat la identitat dels seus vins, que en el cas dels blancs està basada en la garnatxa blanca.

Bé, el fet que estigui elaborat sota una marca -Plana d’en Fonoll- diferent a la resta de vins de raïm autòcton del celler, i emparat en la DO Catalunya i no la DO Terra Alta ajuda a no crear confusió entre els consumidors. A més a més, només se n’ha elaborat 3050 ampolles, així que no deixa de ser gairebé una curiositat. I el tast del vi confirma que la qualitat justifica la seva existència, sempre tenint en compte, però que de identitat en té ben poca.

Ni pipí de gat ni aixella rància: aranja i raïm fresc

I ja que parlem de tast i de qualitat, és hora de començar a descriure aquest vi. És de color groc pàl·lid, molt lleument daurat. A les aromes, hi ha la alta intensitat pròpia de la varietat: és un vi molt perfumat i fragant, amb notes de fruita tropical, d’aranja, d’herba fresca i de raïm. En canvi, en aquest cas no té cap dels defectes habituals en els vins elaborats amb aquest raïm en terres més càlides que les que li donen origen. Sovint aquest vins tenen tufs indesitjats que es defineixen (perquè realment fan aquests olors) com a suor de cavall o pipí de gat. Però si simplement us ho voleu imaginar sense tanta floritura: d’aixella suada i rància.

Sortosament ja em dit que no és el cas d’aquest Plana d’en Fonoll, que a les aromes netes i fresques hi afegeix un tacte també fresc i lleuger a la boca. És àgil i refrescant, i el lliura de ser fins i tot massa prim l’aparició final d’una certa densitat i unes aromes finals de pa calent agradables i llamineres, procedents d’una estada en dipòsit d’acer inoxidable sobre mares fines (bàsicament, els llevats de la fermentació) durant 3 mesos.

I al final de la gola, just a l’empassar-se l’última gota, apareix una amargor subtil -no arriba a verdor- que li aporta un punt d’interès que l’allunya de la intranscendència. En resum: una vi molt ben elaborat que té en la seva raresa el principal atractiu per als enòfils curiosos, i en la seva frescor i potència aromàtica un bon al·licient per a la resta de consumidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa