VadeVi
Racó de Camps 2019, un excel·lent pinot noir elaborat a Catalunya
  • CA
Racó de Camps Pinot Noir

!–akiadsense–>

Racó de Camps 2019

100% pinot noir ecològic

Fermentació i maceració en bocois de 600 l. de castanyer

Criança en botes de roure francès de 250 l. de 3er. I 4art. any durant 9 mesos

Vins el Cep (DO Penedès)

Preu aprox.: 17,53 euros

Tel.: 938 91 23 53

Mail: [email protected]

Web: https://www.vinselcep.com/

A França diuen que la pinot noir és “l’enfant terrible” de les varietats de raïm i el famós enòleg californià d’origen rus, André Tchelistcheff, va afirmar “tal com Déu va crear la cabernet sauvignom, el diable va crear la pinot noir” fent referència a les dificultats de conreu i elaboració d’aquesta varietat.

La pinot noir és una varietat de raïm complicada de conrear per la dificultat d’adaptació que té a molts tipus de terrers i per la seva extrema sensibilitat als canvis meteorològics, sobretot al vent i al fred. S’ha de fer una viticultura de precisió, doncs no admet qualsevol tipus de poda i la seva pell fina la fa presa fàcil de tota mena de fongs, en especial de la botrytis cinerea i del míldiu, i d’altres malalties de la vinya. Al celler també és una varietat difícil de treballar, tan en l’elaboració com en la criança.

Fora de la regió francesa de la Borgonya, on aquesta varietat hi té el seu regnat, i d’algunes zones vinícoles dels Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda és força difícil trobar vins negres de qualitat elaborats amb aquesta varietat. En particular la història dels vins negres catalans elaborats amb aquesta varietat no és gens brillant, doncs malgrat els esforços dels elaboradors per domar-la sovint no han tingut massa èxit.

El Racó de Camps és un vi negre elaborat amb pinot noir pel celler penedesenc Vins el Cep, situat a Espiells, amb raïms plantats als anys 90 provinents d’una parcel.la d’1 ha. anomenada Racó de Camps, dins de la finca de Can Prats, a la subzona dels Costers de l’Anoia. Aquesta vinya orientada al sud-est, de sòl calcari i textura sorrenca, està certificada ecològica i es conrea també seguint els principis de la biodinàmica.

Totes aquestes característiques de la vinya Racó de Camps, a més del bon saber fer de l’equip tècnic de Vins El Cep, deuen ser de les que afavoreixen el conreu de la pinot noir perquè quan vaig tastar aquest vi em va atrapar de seguida. Molt fan d’aquesta varietat, tan en els vins tranquils com en els vins escumosos, m’alegra molt poder donar la benvinguda a un nou vi català de qualitat elaborat amb aquesta varietat.

Pels vins elaborats amb pinot noir és molt important la copa en que farem el tast. També en això és una varietat punyetera i possiblement sigui la varietat en la que més influeix la forma i la qualitat de la copa. Jo per fer aquesta nota he comparat el vi tastat en dues copes diferents, la copa Riedel Performance Pinot Noir i la Zalto Borgonya.

El Racó de Camps presenta un color roig robí molt lluminós amb reflexes grana. Net i brillant. Capa mitja. Deixa una abundant llàgrima densa i d’evolució lenta.

Molt franc en nas, de seguida hi podem apreciar de manera molt nítida aromes intenses de fruites vermelles madures, sobretot cireres, però també gerds i maduixes acompanyades de notes de groselles negres, tan típiques d’aquesta varietat, embolcallades en tot moment per aromes balsàmiques de caire mentolat sobre un fons subtil d’aromes d’espècies dolces on hi destaquen les notes de vainilla. En evolució s’afegeixen al conjunt aromes de cacau.

En boca té una entrada amplia on mostra frescor gràcies a una acidesa viva, marca de la casa, que li dona tensió i fa de fil de conductor del vi en un pas de boca sedós on hi trobem uns tanins dolços i molt ben polits. Dominen les aromes afruitades, molt intenses, sempre acompanyades en un segon pla de les notes mentolades, de les aromes de vainilla i els records de cacau que el converteixen en un vi molt llaminer. Llargada mitja i força persistent.

El Racó de Camps es un vi que traspua el refinament propi de la varietat quan aquesta està ben treballada. Té una elegància que d’una banda és inherent a la pinot noir ben interpretada i d’altra banda és un tret comú, gairebé un símbol d’identitat, dels vins d’aquest celler. La producció d’aquest vi és de 361 ampolles.

Les receptes on les aus de caça menor en siguin les protagonistes, com el colomí, la perdiu roja, el faisà o la becada entre altres, seran l’harmonia perfecte d’aquest vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa