VadeVi
Rubiòls Xarel·lo Selecció 2016, caràcter de les terres del Montsec
  • CA
Rubiòls 2016

!–akiadsense–>

Rubiòls Xarel.lo Selecció 2016

100% xarel.lo

14 mesos de criança en bóta i 12 mesos en ampolla

Celler Rubió de Sòls

Preu aprox.:

Etiquetat en català

Tel.: 973 44 95 49

Mail: [email protected]

Web: http://www.rubiodesols.cat/

L’any 2009 la viticultora i enòloga Judit Sogas iniciava el seu projecte personal d’elaboració de vins adquirint unes finques que havien estat vitícoles però que en aquells moments estaven abandonades a Rubió de Baix, al terme municipal de la Foradada (comarca de la Noguera) en plena serra del Montsec.

En aquesta zona geogràfica de caràcter mític, plena de vestigis històrics i arqueològics, va decidir plantar-hi ceps de xarel·lo seleccionats d’altres zones vitícoles de Catalunya. La primera anyada dels seus vins va ser la 2013

Amb la verema del 2016 va voler elaborar el seu primer vi de llarga criança. Així amb la selecció dels millors raïms de xarel·lo de les finques, conreats sota els preceptes de l’agricultura ecològica (certificada CCPAE), va crear el Rubiòls. Aquest vi fermenta en bótes de roure francès de 300 l. i posteriorment fa una criança de 14 mesos en les mateixes bótes. Un cop embotellat fa una segona criança de 12 mesos en ampolla abans de sortir al mercat.

Servit a la copa, el seu color or vell amb reflexos daurats delata la seva llarga criança. Net i brillant, deixa una abundant llàgrima d’evolució lenta a la copa.

Les primeres aromes que ens arriben del Rubiòls són notes terciàries, provinents de la seva criança, unes notes especiades que poc a poc s’esvaeixen i deixen pas a aromes de fruites blanques madures, pomes i peres confitades sobre un fons d’aromes balsàmiques on hi destaquen els anisats i les notes d’infusions de flors seques.

L’entrada en boca és voluminosa i mostra una excel·lent acidesa, que li atorga frescor i li augura una llarga vida. El pas de boca és sedós, amb una textura untuosa i un caràcter salí que molt probablement adquireix de la salinitat del terrer doncs antigament les fonts de la zona brollaven aigua salada. Afruitat, ens retrobem amb les aromes de fruites madures i confitades. Final llarg, per via retronasal ens omple d’aromes balsàmiques, anisats, garriga,.. molt relacionades amb el paisatge de les vinyes d’on surt. Persistent.

Tot i que està en un molt bon moment de consum, aquest vi de ben segur que creixerà en els propers anys.

En tota aquesta mena de vins, per la complexitat que presenten, la copa de tast és un factor que incideix de manera decisiva en la percepció que en podem tenir. Una copa on el vi no es pugui expressar com cal, per ser massa petita o amb una base insuficient farà que no puguem gaudir del vi com cal. El tast del Rubiòls s’ha fet amb una copa Riedel Veritas Oaked Chardonnay.

L’acidesa que té aquest vi juntament amb la textura untuosa i la complexitat aromàtica li atorguen una gran capacitat gastronòmica. Un marmitako de tonyina, un salmó fet al forn o un emperador guisat amb salsa de tomàquet són alguns dels plats que faran lluir el Rubiòls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa