VadeVi
Sasserra 2014, la malvasia de Sitges més autèntica
  • CA
Sasserra 2014

SASSERRA 2014

100% Malvasia de Sitges

Celler Vega de Ribes (DO Penedès)

Preu aprox.:

Etiqueta en català

Tel.: 93 896 0024

Mail: [email protected]

Web: http://www.vegaderibes.com

Una de les coses que feia ja fa uns quants anys i que m’encanta fer ara, de tant en tant, és passejar pel llarg Passeig Marítim de Sitges a la tardor. Amb l’arribada d’aquesta estació, desapareix la remor dels turistes i el temps acostuma a fer un canvi radical respecte l’estiu. Una de les conseqüències d’aquest canvi de temps tardoral és un abraonament de la mar que provoca un augment de les onades, és el que els locals anomenen el “temporal de les botes”. S’anomena així pel costum que hi havia d’aprofitar aquest augment de l’onatge de la mar per netejar les botes de vi després de la verema.

I és que a Sitges a la tardor fa olor de vi, fa olor de malvasia. La malvasia de Sitges és una varietat blanca tradicional de Catalunya que es troba bàsicament en aquesta zona, el que actualment coneixem dins de la zonificació de la DO Penedès com a Marina del Garraf i Massís del Garraf.

I si pensem en malvasia de Sitges hem de pensar necessàriament en el celler Vega de Ribes i la seva excepcional malvasia de Sitges, el Sasserra. El Sasserra és una joia en majúscules. És un vi que dins dels meus cercles d’amics i companys sommeliers genera un gran consens sobre la seva extraordinaria qualitat. És molt celebrat cada vegada n’obrim una ampolla. Una vegada més ens trobem davant d’un vi amb una excepcional relació qualitat-preu.

El Sasserra és un vi que podríem qualificar d’autèntic, i quan dic autèntic ho dic per allunyar-lo del concepte de vi comercial. L’elabora la família Bartra i Roig amb els raïms de malvasia de Sitges conreats a la seva finca la Serra. Els Bartra tenen documentada setze generacions de tradició familiar dedicades al coreu de la terra i l’elaboració de vins.

És un vi jove amb criança sobre mares que té una capacitat d’envelliment excepcional. Ara mateix hi ha a la venda les anyades 2014 i 2015, però també es pot trobar amb facilitat anyades més antigues. Quan es té l’oportunitat de tastar una anyada antiga d’aquest vi, creieu-me que és festa major.

Servit a la copa presentar un color bonic i elegant color daurat que ja ens indica que és un vi amb una certa evolució. Net i brillant, deixa una bona llàgrima a la copa, fruit dels seus 13 graus d’alcohol.

En nas és un festival d’aromes madures barrejades amb notes d’evolució. D’una banda romes florals de la tarongina i gessamí, fruites grogues madures, sobretot albercoc i d’altra banda hi trobem aromes evolutives, de panses i codonyat i espècies dolces. Tanca el conjunt un fons d’aromes balsàmiques d’herbes mediterrànies.

En boca és un vi ample i fresc, amb un pas de boca marcat per una molt bona acidesa, un tacte untuós, un sabor sali i ple de matisos on les aromes de fruita madura i de fruits secs s’entrelliguen, donat-se protagonisme mutu i les acompanyen unes notes oxidatives que li donen una personalitat especial.

Un vi ideal per gaudir-lo assentats a prop d’una finestra amb vistes al mar del Garraf enfurismat de la tardor, mentre gaudim d’un arròs a la sitgetana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa