VadeVi
El Templari 2018, rústic, elegant i autèntic
  • CA
El Templari 2018 de Bàrbara Forès

!--akiadsense-->

El Templari 2018

100% morenillo

9 mesos de criança en gerres de fang

Ecològic

Celler Bàrbara Forés (DO Terra Alta)

Preu aprox.: 14,50 euros

Tel.: 977 420 160

Mail: [email protected]

Web: https://www.cellerbarbarafores.com/

Vaig escriure per primera vegada sobre el Templari l’any 2011, aleshores ja era un vi singular degut a la seva elaboració en part amb una varietat autòctona de la zona i que oficialment no existia: la morenillo. El Templari 2008 era un cupatge 55% de garnatxa negre i 45% de morenillo i en la seva etiqueta ja s’anomenava “vi vermell”. Amb el pas del temps he anat tastant aquest vi anyada rere anyada i sempre que en tenia ocasió reivindicava davant dels seus elaboradors, la Carmen Ferrer i el Manuel Sanmartin, que elaboressin aquest vi només amb morenillo, petició que els dibuixava un somriure a la cara però que no els acabava de convèncer.

Amb la incorporació de la seva filla Pili, el celler ha experimentat una evolució cercant una autenticitat, que si bé ja hi era, ara és molt més radical. Amb el pas dels anys la morenillo ha anat guanyant terreny dins de la Terra Alta tot i encara ser una varietat molt minoritària i també ha guanyat una batalla tan feixuga com és el seu reconeixement oficial com a varietat per part de totes les administracions. Possiblement totes aquestes circumstàncies han portat que a finalment la Carmen, la Pili i el Manuel es decidissin a donar un pas endavant i convertir el Templari, el vi vermell, el vi amb el qual “van voler retrobar el seu passat com a territori buscant l’energia i l’organització que els cavallers de l’Orde del Temple li donaren quan el van repoblar”, en un monovarietal de morenillo, fet que a mi personalment m’ha omplert de joia i satisfacció.

Així del morenillo plantat a l’Obaga de Tomaset, una finca situada sota el cingles de roca calcària de la Serra de Pàndols, orientada al nord i amb un sòl de conglomerats i llims barrejats amb argiles, en surt el renascut Templari, que ara fa la seva criança de 9 mesos en gerres de fang en comptes de fer-la 14 mesos en bótes de roure francès.

Amb un renovat disseny de l’etiqueta fet per la dissenyadora Alba Castro i que vol expressar la frondositat del bosc i la liquiditat del vi en un context únic, el Templari 2018 presenta un color cirera picota amb ribet grana. Capa alta, net i brillant. Deixa una densa i abundant llàgrima que tinta la copa.

Intens i fragant en nas, hi destaquen les aromes de fruites vermelles del bosc i de prunes vermelles, acompanyades de notes que ens recorden la pell de taronja i d’aromes balsàmiques, d’herbes remeieres i de sotabosc mediterrani, formant tot un plegat un conjunt harmònic i molt atractiu.

Té una entrada molt centrada en boca, de tacte lleugerament càlid, amb una acidesa ben equilibrada que li atorga frescor i un pas de boca amb uns tanins presents que li confereixen una delicada rugositat i molt marcat pel seu intens caràcter afruitat i les omnipresents aromes balsàmiques. Final prou llarg i persistent.

És un vi que combina perfectament la rusticitat amb l’elegància, convertint-lo amb un vi molt atractiu, que serà un acompanyant de luxe per carns vermelles suaus com el xai o el cabrit, sobretot cuinats a les brases i també de tota mena d’aus, perdius, colomins, becada, faisà,… Suprem acompanyant del faisà cuinat a l’estil de la Santa Aliança.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa