VadeVi
Terra Remota Tan Natural 2012: El preu de l’honradesa

www.terraremota.com

En el món del vi es tendeix a l’elaboració de vins cada cop més respectuosos amb el medi ambient, com és el cas d’aquest Tan Natural, que duu el segell de l’”eurofulla”, que a Catalunya atorga el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i que el certifica com a procedent de l’agricultura ecològica. A més a més, hi ha els vins biodinàmics, que van un pas més enllà i que a més d’una agricultura ecològica, recullen una sèrie de preceptes que sovint són més esotèrics que lògics.

I per acabar (de moment) hi ha els “vins naturals” que tot i que no estan certificats per cap organisme, se suposa que són els que estan fets amb raïm procedent de l’agricultura ecològica, i que a més a més, han estat elaborats sense addició de cap producte aliè al raïm, com poden ser correctors de l’acidesa, llevats seleccionats o encenalls de fusta per aportar aromes de criança. A més a més, les tècniques d’elaboració han de ser molt poc intervencionistes i no es poden clarificar ni filtrar, excepte per la pròpia precipitació dels sòlids en suspensió. Però, en el que més es diferencien de la resta de vins és en la no addició de diòxid de sofre (SO2), el famosos sulfits que apareixen a l’etiquetatge de la resta de vins.

El que passa, però, és que són vins inestables, i en la majoria de casos, fins i tot pudents. Per això des d’abans de l’època romana als vins s’hi afegeix l’SO2 (actualment en dosis estrictament regulades), un potent antisèptic que esterilitza i estabilitza els vins, tot i que els defensors dels vins naturals li atribueixin més maldats que al dimoni (deu ser per la relació amb el sofre).

Bé, aquest Tan Natural es queda a mig camí, procedeix de l’agricultura ecològica i porta una dosi mínima d’SO2 afegit (21 mg/l. totals, quan la majoria de vins comercials van dels 50 als 100 mg/l). És un monovarietal d’ull de llebre sense pas per fusta, de color d’intensitat mitja-baixa, amb el voraviu lilenc. A la boca, l’entrada és astringent, però el cos prim el fa fresc i fàcil de passar. Les aromes són de fruita vermella, no gaire intenses i el conjunt recorda als vins tradicionals de venda a doll per beure en porró.

Ara que potser 11 euros per ampolla és massa per un vi que no hauria de tenir cap més pretensió que l’honradesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa