[fitxatecnica]Torres Fransola 2009
DO Penedès
Etiquetat en català, castellà i anglès
PVP. Aprox. 18 €
Tel. 938 177 400[/fitxatecnica]El raïm sauvignon blanc és originari de Bordeus i la Vall del Loira, així que, com la majoria de varietats foranes, procedeix d’un clima més fred que el que hi ha al Penedès.

Per això, si es vol conservar en terres penedesenques els trets distintius que caracteritzen els vins que s’elaboren amb aquesta varietat al seu hàbitat original: molta expressió aromàtica i una acidesa refrescant, és important conrear-la en alçada per compensar la diferència de clima.

Així ho van entendre a Torres quan en van plantar 25 hectàrees a les terres de la masia Fransola, a 550 metres d’altura a l’Alt Penedès, prop de la Llacuna. Des d’aleshores, el Fransola tingut una evolució també en el nom. Les primeres anyades es van anomenar “Chablis” en referència als mítics vins blancs borgonyons, després Gran Viña Sol, per finalment adoptar el nom de la finca.

Tot i que es pot dir que és un monovarietal de sauvignon blanc (amb un 85% d’una sola varietat n’hi ha prou per ser-ho), al cupatge hi ha un 5% de parellada que segons va dir el director general de Bodegas Torres, Raül Bobet, en un tast que va dirigir fa uns mesos, “compensa les notes de verdor que pot tenir el sauvignon blanc, de la mateixa manera que en altres indrets es fa amb la semillon”.

Pel que fa a l’elaboració, el vi fermenta i fa una criança posterior de vuit mesos en bótes de roure americà i francès.

Al tast, el millor és que aquesta criança gairebé podria passar desapercebuda, perquè la frescor aromàtica i a la boca està intacta i el pas per bóta no l’ha convertit en una infusió de roure feixuga, com passa en alguns blancs amb massa criança en fusta.

El color és d’or nou, amb un reflex lleument verdós. Al nas, és un festival, amb moltes notes de fruita fresca: mango, albercoc, meló madur i fins i tot notes cítriques de llimona confitada. Les aromes procedents de la criança, més que aparèixer soles en forma de torrat o espècies com la vainilla o la canyella, el que fan és matisar la fruita, aportar-li seriositat i maduresa.

A la boca és fresc i alhora dens i estructurat, i sense perdre mai el caràcter jove que han de tenir els vins blancs, té també l’estructura i la força que el fan capaç d’acompanyar amb solvència tant peix fresc i lleuger com plats més pesants com un lluç a la basca, un rap amb patates o un besuc al forn, o fins i tot, a l’estiu, carn blanca o aus.


EL FRANSOLA ÉS UN MONOVARIETAL DE SAUVIGNON BLANC FERMENTAT I MADURAT EN BÓTA FOTO: TORRES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa