VadeVi
Torres Milmanda 2010: un clàssic internacional

Torres Milmanda 2010

DO Conca de Barberà

Preu aprox. 43,50 €

Tel. 938 177 400

Web: www.torres.es

A hores d’ara, els vins dels Països Catalans competeixen en prestigi amb els millors del món i a les cartes de restaurants de París o Nova York se’n poden trobar amb certa facilitat.

Però no ha estat sempre així, i fa alguns anys, a la fi dels setanta i principis dels vuitanta, els nostres vins s’exportaven gràcies a un preu baix, però estaven exclosos de les cartes de prestigi. Només dos cellers van aconseguir entrar al grup dels escollits: Torres i Jean Leon, que a més van fer una cosa en la que encara no han estat igualats: situar en aquest grup de privilegi, a més de negres, vins blancs. I es que si bé els nostres cellers tenen un grapat de negres de primer nivell, els dos únics blancs nostres que gaudeixen de prestigi internacional, encara ara són el Milmanda i el Chardonnay de Jean Leon, actualment tots dos del grup Torres.

Ambdós empren la fórmula borgonyona clàssica: chardonnay fermentat i criat en bóta de roure, i el fet és que trenta anys després, el Milmanda conserva el seu atractiu intacte: sobrietat i elegància per damunt de l’exuberància. La seva riquesa a l’olfacte està basada en l’equilibri d’una gamma molt gran d’aromes, més que en una potència que enlluerni de cop. Préssec i pinya madurs, fins i tot deixos gairebé ocults de flors blanques, tot això en la banda aromàtica més fresca, però també mantega i pa calent, pa de pessic i torrat suau, sense que aquesta darrera aroma ofegui les altres i enfarfegui. A la boca és mel: untós i corpori, amb força per complementar plats potents i prou subtilitat per poder acompanyar també el peix més delicat.

A hores d’ara hi ha algun altre vi blanc català elaborat amb varietats autòctones com la garnatxa blanca o el xarel·lo, que pot estar al mateix nivell que el Milmanda, però encara cap transmet aquesta sensació de classicisme ni pot presumir d’un currículum similar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa