VadeVi
Torres Secret del Priorat 2011: Message in a bottle
  • CA

Torres Secret del Priorat 2011

DOQ Priorat

Etiquetat en castellà, català i anglès

Preu Aprox. 40 € (Amp. 37,5 cl)

Tel. 938 177 400

Web: www.torres.es

Aquesta tardor Torres va presentar el seu primer vi de verema tardana, Secret del Priorat, un vi dolç natural de la DOQ Priorat elaborat a partir de raïm lleugerament sobremadurat de vells ceps de més de vuitanta anys de garnatxa i carinyena a parts iguals.

La primera anyada d’aquest vi, la del 2011, ha estat elaborada amb una part de raïm deshidratat, pansificat al propi cep, per aconseguir una major concentració de sucre sense perdre l’acidesa de la fruita. Després d’aturar la fermentació alcohòlica de manera natural, sense addició d’alcohol, el vi ha fet un afinament en roure francès durant 12 mesos. Part d’aquest envelliment s’ha realitzat en bótes centenàries que s’havien utilitzat antigament a les masies de la zona per elaborar el típic vi ranci del Priorat, les aromes del qual continuen impregnades en la fusta.

“Volem que aquest vi parli d’una època i d’un estil de vins que es feien al Priorat, una zona tradicionalment elaboradora de vins licorosos i rancis”, assenyala Mireia Torres Maczassek, directora general de Torres Priorat i membre de la cinquena generació de la família. I afegeix: “Secret del Priorat és, en certa manera, un homenatge a aquesta terra mil·lenària que ha desenvolupat i perfeccionat el cultiu de la vinya al llarg dels segles”.

Secret del Priorat s’elabora al celler de Torres al municipi del Lloar, neix de vinyes d’entre 80 i 100 anys d’antiguitat, plantades en pendents de llicorella, pissarra de color fosc pròpia d’aquesta regió. Són sòls pobres de pissarres amb quars i mica que dota als vins d’unes característiques especials, contribuint al seu caràcter intens i seductor. Els baixos rendiments, d’entre 1.000 i 1.500 kg per hectàrea, permeten tenir una gran concentració. Pel que fa a la climatologia, 2011 va ser un any sec, càlid, òptim per a l’elaboració d’aquest primer vi de verema tardana dels cellers Torres, amb una petita producció de només 2.500 ampolles de 37,5 cl que tenen un preu de venda al públic aproximat de 40 euros.

El seu disseny, sobri i clàssic, rememora la llegenda de l’origen i que dóna nom al monestir d’Scala Dei, que diu que un pastor va tenir un somni en el que veia en aquest lloc una escala que portava fins a Déu.

Secret del Priorat és de color de cirera madura, amb el voraviu granat molt lluent. Té aromes molt intenses, netes i complexes, en les que dominen les notes de fruita vermella i negra molt madura, de bombó de cirera, de prunes al licor i de confitura de cirera i móra. En segon pla hi ha notes especiades, de vainilla, de pega-dolça negra i també de curri i un punt de vi ranci procedent de les bótes velles. I si se li dóna temps a la copa, segueix desprenent diversos matisos: pegamento imedio, xocolata negra, tabac ros de pipa, cedre… en una successió aparentment inacabable de missatges als sentits concentrats en petita una ampolla.

A la boca té una entrada molt fresca i amable, amb el tacte àgil d’un vi sec. Un cop al paladar és molt concentrat i se li nota més la densitat, amb un pas lleument astringent i un punt amarg final.

La dolçor és moderada i la frescor i una acidesa equilibrada li donen un punt llaminer i la mateixa lleugeresa que la fruita fresca, i el fa molt adient per acompanyar postres de xocolata negra, com el pastís sacher o directament xocolata negra, tot i que la frescor també el pot fer recomanable per combinar amb formatges forts i cremosos, com la Torta del Casar o els blaus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa