VadeVi
L’Únic 2021, el vi experimental de cartoixà de L’Olivera
  • CA

Els vins experimentals són un dels secrets més ben guardats dels cellers. Quan un celler decideix compartir un vi experimental, convertint-lo en una edició limitada d’uns pocs centenars d’ampolles, és un acte de generositat del celler que omple de joia als seus clients i seguidors, sempre desitjosos de conèixer les novetats. Els vins experimentals són aquells que expressen les noves il·lusions de la propietat i dels tècnics del celler per conquerir els mercats i no sempre acaben convertint-se en noves propostes comercials.

La Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges, a la comarca de l’Urgell, ha volgut compartir amb el seus clients l’experiència de gaudir d’alguns dels seus vins experimentals. Van començar amb la collita del 2012, i va continuar amb la del 2013, 2014 i 2020, última edició limitada d’un vi elaborat amb garnatxa blanca, l’Únic 2020, amb el que van experimentar amb els raïms que fins aleshores havien fet servir per elaborar els seus vins dolços.

Amb l’anyada 2021 l’Únic es va convertir en un vi elaborat amb cartoixà i a l’anyada 2022 ja veurem amb que ens delecten, perquè l’Únic és un vi que va néixer amb la voluntat de que sigui diferent a cada anyada i el reflex dels treballs experimentals que fan al celler.

Únic és la gamma de vins experimentals del celler

L’Únic 2021 és com dèiem un monovarietal elaborat amb la varietat cartoixà d’agricultura ecològica i va ser el vi amb el que el celler va començar a experimentar amb la tècnica de la fermentació espontània a partir de llevats salvatges d’un most obtingut trepitjant el raïms amb els peus i seguint una filosofia de mínima intervenció en tot el procés d’elaboració del vi.

Només de veure la presentació de l’Únic, aquesta ja crida l’atenció. L’etiqueta, creació del dissenyador lleidatà Pau Llop de l’estudi de disseny gràfic 131.dg, té un disseny tipogràfic simple i expressat sobre un paper reciclat on hi destaca un gran número que expressa el número de l’ampolla. Això ja singularitza cada ampolla d’aquest vi, donat que han hagut de fer tantes etiquetes com ampolles, en aquest cas 617. El número d’ampolla està acompanyat a l’etiqueta amb una explicació clara i directa del vi i de la seva elaboració.

Notes de tast

Servit a la copa presenta un bonic color daurat amb reflexos verdosos. Deixa una llàgrima abundant d’evolució lenta; en nas és intens i el seu perfil aromàtic queda definit per una barreja d’aromes afruitades liderades pels records de pell d’albercoc, un toc de tarongina totes elles ben acompanyades de notes balsàmiques on hi destaquen les aromes anisades i d’aromes de llevats.

L’entrada en boca queda definida per una textura untuosa i una acidesa viva capaç d’equilibrar la graduació alcohòlica atorgant-li frescor. Aquesta acidesa li dona tensió i es converteix en el fil conductor del conjunt aromàtic descrit en la fase nasal en un pas de boca prou ampli on es mostra rodó i s’hi pot apreciar un tacte subtilment picant. Llarg i persistent.

És un vi que guanya molt i molt tastant-lo a una temperatura de 10-12 graus, ja que permet gaudir molt millor dels matisos de la seva complexitat aromàtica.

De totes les possibilitats gastronòmiques que té aquest vi en voldria destacar la seva capacitat per acompanyar de manera superlativa els plats de la cuina marinera on es combinen llegums amb peixos i mariscs, com per exemple la sèpia amb pèsols, cigrons o mongetes amb cloïsses o llenties amb gambes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa